Samsung și securitatea cibernetică: importanța Knox

Scris de | 15 iulie, 2022
Samsung și securitatea cibernetică: importanța Knox

La sfârșitul săptămânii trecute, am participat la o discuție pe unul dintre subiectele favorite ale subsemnatului – securitatea cibernetică. A fost vorba, mai exact, de o întâlnire online cu Dr. Seungwon Shin, VP și Head of the Security Team MX Business în cadrul Samsung Electronics, omul responsabil pentru multe dintre funcțiile de securitate pe care le găsim și le vom găsi în următorii ani pe flagship-urile Samsung și nu numai.

În trecut am mai vorbit de Samsung Knox (mai exact aici, într-un material realizat de colegul meu, Iulian) și despre cum protejează acesta device-urile sud-coreenilor. Practic, sintagma „Secured by Knox” garantează câteva lucruri clare în legătură cu noul tău telefon.

Funcții Knox

În primul rând, poți fi sigur că securitatea este unul dintre elementele care primesc cea mai mare atenție încă de la procesul de design al telefonului. Elementele de securitate sunt integrate în telefon de la nivelul procesorului până la aplicații, într-un fel sau altul, pentru a asigura o protecție pe mai multe paliere.

Apoi, un alt element de siguranță garantat de Knox este reprezentat de criptarea datelor, care protejează orice informații păstrate sau share-uite de pe un telefon Samsung. Ai și posibilitatea de a crea profiluri separate, pentru muncă și pentru utilizarea personală a telefonului, iar aplicațiile importante pot fi izolate astfel de cele pe care le folosești pentru entertainment sau care provin de la dezvoltatori în care poate nu ai cea mai mare încredere.

Bineînțeles, multe dintre funcțiile Knox sunt des utilizate și de cei care nu folosesc neapărat telefonul foarte mult pentru muncă. Secure Folder, spre exemplu, îți permite să stochezi fotografii, fișiere, documente și aplicații într-un folder securizat cu parolă, pentru ca nimeni să nu le poate vedea. 

De asemenea, funcții ca Privacy Indicator și Private Share își găsesc și ele utilitatea, iar pe prima e posibil să o fi observat deja fără să realizezi că este vorba de aceasta. Practic, ea te alertează printr-un led verde atunci când o aplicație încearcă să îți folosească camera sau microfonul, în timp ce a doua îți oferă posibilitatea de a controla cine are acces la anumite fișiere și fotografii prin setarea unei date „de expirare” a respectivului acces.

De-a lungul discuției, unul dintre subiectele atinse a fost evoluția atacurilor cibernetice în pandemie, al căror număr, în mod interesant, nu a crescut cu proporțiile uriașe pe care le așteptam. Ce s-a remarcat însă a fost faptul că acestea au devenit mult mai periculoase, folosindu-se de subiectul „la modă”, fie că acesta era coronavirusul, vaccinul sau orice alt termen tratat îndelung în presă la acea vreme. Astfel, atenția utilizatorilor a început să fie captată cu diferite oferte la măști, detalii noi despre coronavirus sau legi noi date de Guvern în contextul pandemic (bineînțeles, toate acestea fiind false).

Cum funcționează relația dintre Samsung și companii

Am profitat de ocazie pentru a-l întreba pe Dr. Shin cum funcționează relația dintre Samsung și companii la nivel de securitate, care este legătura dintre sud-coreeni și aceștia atunci când o companie alege să folosească soluțiile Enterprise de la Samsung.

Scurtă paranteză pentru cei care nu știu, Samsung oferă și produse special concepute pentru companii, sub egida Enterprise Edition. Există atât dispozitive flagship, precum S21 5G Enterprise Edition, precum și telefoane rugged (XCover 5 Enterprise Edition) sau tablete (Galaxy Tab Active3 LTE). Aceste terminale vin cu confirmarea securității Knox, și funcțiile detaliate mai sus, oferind astfel soluții pentru orice tip de business.

M-am întrebat însă dacă aceste soluții sunt generale și cum decurge interacțiunea între firmele interesate de produsele Enterprise și Samsung. Ei bine, se pare că sud-coreenii tratează aceste deal-uri individual, iar companiile pot cere anumite funcționalități de care sunt interesate, renunțând la cele de care nu au nevoie.

Etichete: , , , , , ,