Google l-a concediat pe inginerul care spunea că AI-ul a devenit conştient de sine

Scris de | 24 iulie, 2022
Google l-a concediat pe inginerul care spunea că AI-ul a devenit conştient de sine

În luna iunie s-a viralizat declaraţia unui inginer Google, Blake Lemoine, care spunea că un AI al companiei la care lucrează a devenit conştient de sine. Era vorba despre LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), care putea purta o conversaţie liberă pe un număr mare de subiecte. Acum aflăm că inginerul a fost concediat.

Iniţial Lemoine a fost trimis în concediu cu plată, dar acum Google l-ar fi concediat, după declaraţiile date. Gigantul american a subliniat ca acele declaraţii sunt nefondate, deşi Lemoine încă insistă pe această temă. Problema celor de la Google nu e cu ce spune inginerul, ci cu faptul că încalcă politici legate de securitatea datelor, informaţii despre produse. Se pare că Lemoine a început să îşi caute avocat pentru a dovedi că a fost concediat ilegal.

Vă reamintesc că în iunie Blake devenea subiect de ştiri pe toate marile site-uri tech, atunci când publica un interviu detaliat cu LaMDA, afirmând că a descoperit un AI care a devenit conştient de sine. A observat şi că AI-ul este incredibil de consecvent în toate comunicările din ultimele 6 luni. Aparent şi-a exprimat şi dorinţa ca Google să îi recunoască drepturile ca o persoană reală şi să îi ceară consimţământul înainte să mai facă experimente pe el.

În plus, dorea şi să fie recunoscut ca angajat Google şi nu ca proprietate şi să fie inclus în discuţii despre viitorul său. Google nu consideră asta drept dovadă suficientă a conştienţei acestui AI. Între timp puteţi găsi interviul complet cu AI-ul LaMDA pe Medium. De văzut dacă această serie de coduri ar putea trece testul Turing totuşi.

Etichete: , , , , ,

Sursa: neowin