Vânzările de telefoane Oppo și OnePlus au fost oprite în Germania. Și alte piețe europene ar putea urma

Oppo și OnePlus se află de ceva timp într-o dispută cu Nokia, cu privire la patentele 5G ale finlandezilor, care ar fi fost folosite în telefoanele producătorilor chinezi. Conform celor de la WinFuture, Nokia a vorbit cu tribunalul din Mannheim în iulie despre această problemă, susținând că atât Oppo, cât și OnePlus, folosesc tehnologii 5G specifice companiei, pentru care nu au plătit. Autoritățile din Mannheim au decis ulterior că o eventuală interdicție de vânzare pentru producătorii chinezi ar putea fi evitată, dacă aceștia ajung la un consens cu Nokia cu privire la patentele respective.

Bineînțeles, ținând cont de situația actuală, acest lucru nu s-a întâmplat, iar începând cu data de 5 august, telefoanele Oppo și OnePlus nu mai pot fi vândute pe teritoriul Germaniei. Smartphone-urile lipsesc inclusiv și de pe site-urile în limba germană ale celor două companii. Interdicția nu afectează însă suportul oferit pentru telefoanele deja vândute, iar companiile au voie în continuare să vândă accesorii, precum căști, încărcătoare sau orice alte gadget-uri.

Interdicția primită de Oppo și OnePlus ar putea însemna probleme serioase și pentru celelalte companii de sub umbrela BBK Electronics, precum vivo și Realme. Tribunalele spun că aceste companii vor trebui să plătească 2,50 euro per smartphone celor de la Nokia și să încheie un contract de licențiere la nivel mondial. De asemenea, se pare că Nokia nu intenționează să se oprească aici, ci va acționa în instanță companiile despre care consideră că i-au folosit tehnologia 5G și în Franța, Spania, Finlanda, Suedia, Olanda și Marea Britanie, astfel că interdicțiile de vânzări ar putea să curgă, dacă situația nu va fi rezolvată.

Cei de la Android Police au obținut o poziție oficială a Oppo, în care compania menționează că a luat deja legătura cu Nokia pentru a rezolva problema. Oppo ar deține aproximativ 10% din cota pieței de smartphone-uri din Germania, și livrează anual în jur de 2 milioane de unități în țară.