Revine Concorde? American Airlines a comandat avioane supersonice de linie

Scris de | 17 august, 2022
Revine Concorde? American Airlines a comandat avioane supersonice de linie

Elon Musk, Richard Branson şi alţi miliardari ne tot „ameninţă” de câţiva ani cu zboruri ultrascurte dintr-o parte în alta a globului folosind navete şi rachete de tot soiul. Apoi există mereu perspectiva unui avion supersonic de linie, unul care să elimine problemele lui Concorde. American Airlines colaborează acum cu Boom Supersonic pentru a face acest lucru posibil.

American Airlines a anunţat că a încheiat un contract pentru a cumpăra toate cele 20 de aparate de zbor Overture de la Boom Supersonic. Dacă totul merge bine vă mai cumpăra încă 40. United Airlines a cumpărat deja zeci de unităţi la rândul său în 2021. Un zbor cu un Overture ar reduce timpul petrecut în aer la jumătate, iar un drum între Miami şi Londra ar necesita doar 5 ore. Nu s-a ajuns încă la vitezele lui Concorde, ale cărui zboruri s-au oprit în 2003, dar cu siguranţă cei care se grăbesc ar câştiga timp.

Concorde a eşuat din cauza preţurilor ridicate ale biletelor, costurilor operaţionale, siguranţei şi boom-ului sonic, care limita zonele în care putea opera. Un Boom SuperSonic Overture zboară la Mach 1.7, adică 2000 km/h şi poate transporta între 65 şi 80 de pasageri deocamdată. Partea bună e că oferă şi o distanţă mai mare acoperită faţă de un Boeing 737 sau Airbus A320, 4250 de mile nautice, cu un „plin”. Dacă totul merge bine, Boom va lansa avioanele Overture în 2025 şi vom vedea primele zboruri cu pasageri în 2029.

Încă nu se discută despre preţuri, dar cu siguranţă vor fi mai mari decât ale zborurilor clasice.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Slashgear