REVIEW Huawei Mate Xs 2, un pliabil exclusivist care se ridică la nivelul așteptărilor

Dragi prieteni, pare că în această perioadă trăim sub semnul zodiacal al pliabilelor, iar dacă ai citit connect.ro în ultima vreme sau dacă ai urmărit canalul nostru de YouTube, ai observat că e timpul ala din an în care ne pică pe masa de test mai multe telefoane „foldable”, iar noi avem ocazia să ne jucăm cu ele și să îți spunem părerea noastră sinceră despre acestea. După ceilalți clienți dezvoltați în Coreea de Sud care au trecut pragul redacției noastre în ultima vreme, a venit acum rândului celui mai nou Huawei pliabil, da, ai ghicit, Mate Xs 2.

Nu cred că mai are rost să reiau aici placa veșnică cu sancțiunile impuse de SUA producătorului chinez, că faptul e deja consumat. Da, știm cu toții că terminalele Huawei nu mai beneficiază de suportul GMS (Google Mobile Services), deci nu mai avem parte de aplicațiile gigantului american integrate pe acestea, însă compania cu sediul în Shenzen a găsit de mult o cale prin care să își dezvolte propriile servicii HMS (Huawei Mobile Services).

Sigur, avem parte și de AppGallery, o alternativă la PlayStore, și vedem și acolo din ce în ce mai multe aplicații, locale sau nu, care sunt integrate cu brio. E destul de simplu. Am mai spus-o și am s-o mai spun. Poți avea și suita Google, doar că vei avea nevoie de ceva pași suplimentari. De putut, se poate, fără probleme, iar dacă ești cu adevărat pasionat de brandul Huawei, și nu numai, poți alege liniștit un terminal din gama acestora. Însă suficient cu pălăvrăgeala din introducere și hai să vedem ce ne aduce nou Mate Xs 2, un telefon dezvoltat special pentru a concura cu Samsung Galaxy Z Fold4.

Design

La prima vedere, Huawei pare că s-a achitat cu brio de upgrade-ul promis după ce a lansat iterațiile anterioare. Telefonul pliabil flagship din acest an este ceva mai redus în dimensiuni și greutate față de cel de cel de anul trecut, ceea ce înseamnă că este și mai comod de purtat în buzunar sau folosit la task-urile de zi cu zi. Una dintre problemele principale ale telefoanelor pliabile au fost dimenisunile acestora și mai ales grosimea, însă se pare că Mate Xs 2 reușește cu brio să rămână „modest” din aceste două puncte de vedere.

În acest an vedem o iterație slim, cât se poate de slim pentru un foldable, care nu este neapărat cu mult mai groasă decât orice altă versiune de telefon „normal”. Avem un display cu diagonala de 6,5 inci, față de cei 6,6 de pe varianta anterioară, și o greutate de 255 de grame, față de cele 300 de pe același predecesor. Deci vorbim de un telefon ceva mai ușor de utilizat, chiar și cu o singură mână, ceea ce nu poate decât să ne bucure.

În ceea ce privește designul, per total, al lui Mate Xs 2, pot spune că „business” este cuvântul cheie aici. Varianta pe negru, cea care m-a însoțit în viața de zi cu zi în ultimele săptămâni, emană un aer de sobrietate și pot vedea cu siguranță acest terminal în buzunarul unui om de afaceri. Și nu numai datoriă designului, ci și prin faptul că smartphone-ul oferă un mai mare spațiu de desfășurare, e foldable, deh, deci te va ajuta foarte mult la productivitate.

Un alt lucru pe care eu ți l-aș recomanda dacă alegi să-ți cumperi acest terminal este să ai mare grijă cu el și să nu uiți că și partea din spate este tot display, având în vedere că plierea lui Mate Xs 2, spre deosebire de Samsung Z Fold 4, se face din exterior spre interior. Deci asta înseamnă că ar trebui să uiți din start obiceiul de a păstra telefonul în același buzunar cu cheile, de exemplu.

Display

Poate punctul focal al acestui review, display-ul pliabil încă mă uimește. Da, chiar și după ani de zile și device-uri foldable suficiente care mi-au trecut prin mâini, încă mă bucur ca un copil în dimineața de Crăciun când apuc să mă joc cu o astfel de tehnologie, una care stă mărturie progresului tehnologic uriaș care s-a înfăptuit în ultimii ani. Mate Xs devine o adevărată min-tabletă atunci când îl folosești în modul „deschis”, având o diagonală a ecranului depliat de 7,5 inci, cu 0,5 inci mai mic decât cel al variantei anterioare Mate Xs.

Vorbim aici despre un OLED foldable cu un miliard de culori, rată de refresh de 120 de Hz și o rezoluție de 2200 x 2480 pixeli. Adică exact la fel ca în cazul predecesorului, doar că dispune de o diagonală puțin mai mică. În poziția „deschis” terminalul dezvăluie un ecran superb, numai bun pentru consum de conținut multimedia, sau, ține-te bine, chiar și jocuri, da. Pentru că, la fel cum am scris în review-ul de anul trecut pentru Mate Xs, sunt un fan destul de mare al gaming-ului pe pliabile.

Și să nu mai zic că orice experiență pe Disney+, Netflix sau HBO Max este la superlativ, și este un fel de compromis între telefon și tabletă. Mi se pare formatul cel mai bun de a urmări filmul sau serialul preferat, fiind nici prea mic, nici prea mare. Ca un exemplu, în loc să cari după tine în avion telefonul și tableta, poți să mergi doar cu Mate Xs 2 și ai oricum un ecran ceva mai ofertant pe care să te uiți la ce ai chef. Sau atunci când ai nevoie „doar” de un telefon, dimensiunile terminalului revin la normal.

Camera Foto

Și aici intervine una dintre cele mai importante întrebări. Este Huawei Mate Xs 2 un camera phone? Cu siguranță. Avem parte de un ansamblu foto principal alcătuit din trei senzori, după cum urmează: un wide de 50 MP cu f/1.8, un telephoto de 8 MP cu f/2.4 și un ultrawide de 13 MP cu f/2.2. În testele noastre, cel puțin pe timp de zi, Mate Xs 2 excelezează, mai ales atunci când condițiile de luminp sunt foarte bune. Desigur, majoritatea telefoanelor se comportă foarte bine atunci când întâlnesc condiții propice, însă îmi pare că smartphone-ul de față are acea calitate Huawei pe care o găsești, evident, doar pe terminalele produse de compania din Shenzen.

De-a lungul anilor, Huawei a ținut morțiș să se diferențieze de ceilalți producători prin calitatea camerei foto, și reușește și de această dată să scoată un camera phone demn de toată lauda. Instantaneele trase pe timp de zi sunt foarte bogate în culori, au un contrast reglat suficient de bine încât să nu-ți „rupă” ochii, dar în același timp nici nu par prea estompate din acest punct de vedere, încât să te facă să-ți dorești ceva mai mult. Atunci când este soare afară și fotografiezi ceva vegetație, Mate Xs 2 devine cea mai bună variantă a sa și depășește în calitate majoritatea flagship-urilor existe în acest moment pe piață.

Desigur, aici depinde și ce îți dorești de la acest telefon. Desigur, el te va ajuta foarte mult atunci când vrei să faci poze, dar este important de subliniat faptul că este un foarte bun all-rounder. Deci vei putea lucra pe el liniștit, dar te va ajuta și atunci când mergi în vacanță sau în city break și vrei să imortalizezi vreun peisaj care ți-a luat ochii. Iar în ceea ce privește post-procesarea imaginii, AI-ul de la Huawei se achită foarte bine de datorie, iar acesta este un alt trademark al companiei. Încă de la primele telefoane cu senzori foto ceva mai ofertanți, compania a avut grijă să aibă una dintre cele mai bune calibrări de inteligență artificială existentă pe piață, iar asta se vede și în cazul lui Mate Xs 2.

În ceea ce privește fotografia pe timp de noapte, însă, am observat ceva mici carențe în pozele în care apar surse mai stringente de lumină în fața camerei, precum felinarele, iar pozele vor ieși destul de arse. Însă nu e nici pe departe Huawei Mate Xs 2 singurul smartphone care suferă la acest capitol, ci pur și simplu se întâmplă atunci când nu alegi cum trebuie unghiul din care pozezi. În rest, pozele sunt luminate artificial destul de mult, prin supraexpunere, iar rezultatele sunt încă de domeniul normalului, și nu intră în categoria SF, așa cum vedem în alte cazuri. Per total, Night Mode funcționează destul de bine, dar trebuie să ai grijă în ce circumstanțe îl folosești.

Iar la capitolul filmare, Mate Xs 2 este capabil de filmare 4K la 30 de cadre pe secundă sau 1080p Full-HD la 30 sau 240 de cadre pe secundă. Interesant este că nu vedem și o capacitate de filmare în rezoluție 8K, la 24 FPS, așa cum au început majoritatea producătorilor să introducă pe flagship-urile lor, însă nu pot să spun că mi se pare o necesitate în momentul de față, în nici un caz.

Sub Capotă

Exact așa cum te-ai aștepta, Huawei Mate Xs 2 vine echipat cu un procesor de top, însă și aici ne lovim de o restricție impusă de aceeași americani. Cum producătorul nu are voie să folosească chipset-uri 5G, Huawei a ales să meargă pe mâna unui Qualcomm Snapdragon 888 4G, fabricat pe 4nm. Desigur, acest dezavantaj va plana mereu asupra terminalelor companiei, și nu prea avem ce să facem în acest sens, ci doar să le luăm ca atare. Același lucru remarcam și în cazul review-ului meu pentru Huawei Nova 9.

Deși avem de a face cu un procesor 4G, însă, performanța acestuia este în continuare de top, nu numai în testele benchmark, dar și în cazurile de utilizare reală. Practic, nu vei simți nici o limitare în afară de cea care are legătură cu viteza internetului, iar asta, desigur, îi va deranja pe anumiți utilizatori. Cum spuneam mai devreme, este un compromis pe care va trebui să-l faci cu inima deschisă dacă vrei să folosești acest smartphone.

În ceea ce privește experiența propriu-zisă de utilizare, atât în gaming, cât și în task-uri office, Mate Xs 2 se comportă excelent, iar un lucru pe care nu am putut să nu-l observ, optimizarea este de top. Și mă refer aici la switch-ul dintre aplicații, sau rapiditatea cu care încarcă cam orice platformă software. Un alt mare atu este și fluiditatea cu care trece din modul „ercan plian” în „ecran depliat”, adică cât de rapid gândește EMUI 12 atunci când face schimbarea de la un ecran mai mic la unul mai mare, și adaptarea oricărei aplicații care este deschisă în acel moment. Seamless, ar zice englezul.

În gaming nu se încălzește mai mult decât ar fi cazul, și trebuie să repet aici cât de bine arată jocurile pe un ecran mai mare, mai ales cele de strategie sau racing games. L-am încins și cu Diablo Immortal sau PUBG, jocuri pe care le găsești cu ușurință în magazine de aplicații third-party, precum Aptoide, iar perfomanța s-a situat la un nivel ridicat, la el ca la orice alt flagship care n-ea trecut pragul redacției în ultima vreme.

La nivel de echipare în ceea ce privește combo-ul RAM+Stocare, Mate XS 2-ul care a poposit pe masa noastră de teste a sosit în configurația 512 GB ROM + 8 GB RAM. Este mai mult decât suficient pentru standardele lui 2022, însă mai există și o versiune cu 12 GB RAM, dacă simți nevoia de ceva în plus. Și încă un lucru care trebuie punctat, și pe care nu prea îl mai vedem pe majoritatea telefoanelor de top, Mate Xs 2 se laudă și cu un slot de expansiune al memoriei, care este share-uit cu spațiul pentru SIM-ul secundar, însă vedem aici și o mică limitare, la o capacitate maximă a acestuia de 256 GB.

Baterie

Un alt lucru interesant pe care l-am observat în timp ce luam la puricat variile informații despre acest device, este și faptul că versiunea cu 12 GB de memorie RAM se laudă cu un acumulator ceva mai ofertant (4880 mAh). Și ajungem astfel și la capitolul baterie. Terminalul pe care l-am testat noi vine echipat cu o baterie de 4600 mAh, ceea ce nu mă dă neapărat pe spate, însă ar trebui să fie suficientă pentru măcar o zi de utilizare. Nu zic că e cea mai capabilă baterie pe care am întâlnit-o vreodată, însă este cel puțin decentă.

Ce nu mi-a plăcut, în schimb, este faptul că telefonul suferă de un battery drain destul de vizibil atunci când stă în stand-by, ce-i drept conectat, desigur, la Wi-Fi. Comparativ cu alte flagship-uri, acesta își pierde mai rapid din procente, însă este oarecum de înțeles dacă ne uităm la capacitatea acumulatorului, și la calitatea și mărimea ecranului. Per total, Mate Xs 2 nu stă prea rău la acest capitol, dar nici nu se ridică la nivelul la care mă așteptam.

În ceea ce privește încărcarea rapidă, mă bucur să văd că mai există și telefoane care limitează fast charging-ul la 66W. Acest lucru nu are cum să fie altfel decât sănătos pentru baterie, însă poate pentru unii ar fi descurajant, având în vedere că există atâtea telefoane, chiar și mid-range, care depășesc binișor standardul de 100W. Însă, cum spuneam, eu prefer din toate punctele de vedere o încărcare mai „lentă” (exagerez, pentru că 66W nu înseamnă nicidecum lent), în scopul prezervării duratei de viață a bateriei, per total. În testele noastre, Mate Xs 2 s-a încărcat de la 1% la 100% în aproximativ 45 de minute.