Instagram amendată cu 400 de milioane de dolari de UE pentru setările de privacy defectuoase pentru copii

Scris de | 6 septembrie, 2022
Instagram amendată cu 400 de milioane de dolari de UE pentru setările de privacy defectuoase pentru copii

Meta e gata să plătească o amendă uriaşă, una record pentru compania care deţine Facebook, Whatsapp şi Instagram. E vorba despre suma de 402 milioane de euro, cea mai mare primită de companie până acum şi asta pentru că nu s-a ocupat de setările de privacy pentru copii din aplicaţia Instagram.

Meta a fost amendată cu 405 milioane de euro (402 milioane de dolari) de către Comisia Pentru Protecţia Datelor din Irlanda pentru modul în care a administrat datele minorilor pe Instagram. E vorba despre o încălcare de GDPR aici, iar aceasta este a doua cea mai mare amendă din istoria legilor europene GDPR şi a treia amendă dată celor de la Meta de către aceeaşi autoritate. Alte detalii despre decizie vor fi dezvăluite pe parcursul săptămânii.

Ce ştim cu siguranţă e că aplicaţia de partajare foto avea setări de Privacy deloc propice conturilor controlate de copii. Uneori aceştia accesau conturi business, care le făceau mailurile şi numere de telefon vizibile. Investigaţia a descoperit şi că Instagram făcea toate conturile noi, inclusiv cele ale adolescenţilor vizionabile public. Un purtător de cuvânt Meta insistă că amenda se aplică retroactiv pentru setări vechi corectate cu mai bine de un an în urmă.

În acest moment toţi utilizatorii Insta sub 18 ani au conturile trecute auomat pe privat atunci când se alătură reţelei. Doar cunoscuţii lor pot vedea ce postează ei şi adulţii au interzis din a da mesaje adolescenţilor care nu le-au dat follow. Meta poate face apel, dar are şanse mici de câştig. În 2021 se lucra chiar la o versiune Instagram Kids pentru cei mici, dar s-a oprit tot după un leak care arată că Zuckerberg and co au făcut studii despre sănătatea mentală a tinerilor şi daunele aduse de Instagram. Studiile au avut rezutate negative.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Engadget