Procesorul Intel Raptor Lake (Gen 13) va doborî frecvenţa de 8 GHz

Scris de | 13 septembrie, 2022
Procesorul Intel Raptor Lake (Gen 13) va doborî frecvenţa de 8 GHz

Intel a anunţat procesoarele Raptor Lake (generaţia 13), iar acum a dezvăluit mai multe detalii despre chipseturi în cadrul Intel Tech Tour în Israel. Avem de-a face cu procesoare pentru desktop, care vor fi cu 15% mai rapide la sarcini single thread.

Poate fi cu până la 41% mai rapid la sarcini multi thread faţă de Alder Lake. Raptor Lake va fi prima serie de procesoare care va ajunge la frecvenţe de 6 GHz în versiune stock. De asemenea Intel afirmă că se va ajunge şi la frecvenţe record de peste 8 GHz în versiunea cu boost, evident cu răcire pe lichid. De fapt ar fi nevoie cam de 8.7 GHz pentru a bate recordul global şi probabil vorbim despre un Core i9 Gen 13 aici.

Ce vrea să facă Intel e clar: să depăşească AMD Ryzen 7000, serie anunţată recent, cu frecvenţa maximă de 5.7 GHz. Procesoarele Intel Gen 13 vor deveni oficiale la finalul acestei luni şi se vor lansa comercial pe 20 octombrie. Vor fi bazate pe tehnologie Intel 7, adică o versiune nouă de nod Alder Lake de 10 nm. Vor sosi în variante cu 24 de nuclee şi 32 de fire de execuţie, cu până la 8 nuclee Performance şi până la 16 Efficiency.

Consumul va fi între 65W şi 125W, în vreme ce Raptor-P va ajunge la 45W pe laptopuri. Printre specificaţii se numără suportul pentru SSD-uri PCIe 5.0 M.2 şi RAM dual channel DDR5-5600. Mai multe detalii aflăm la evenimentul Intel Innovation pe 27 septembrie.

Etichete: , , , ,

Sursa: videocardz.com