Scam spaţial pe Instagram: femeie păcălită de un astronaut care avea nevoie bani să revină pe Terra

Scris de | 12 octombrie, 2022
Scam spaţial pe Instagram: femeie păcălită de un astronaut care avea nevoie bani să revină pe Terra

Anumite păcăleli şi fraude nu se vor învechi vreodată, cea mai celebră fiind cea cu prinţul nigerian. Totuşi una le întrece pe toate şi e vorba despre păţania unei femei din Japonia. Ea a fost păcălită printr-o serie de mesaje pe Instagram, primite de la un „astronaut rus”, care îi cerea bani să revină pe Terra.

Bărbatul i-a spus prin mesaje că are nevoie de bani pentru a plăti taxa de aterizare pe Terra şi o rachetă pentru a zbura acasă. Astronautul i-a promis femeii de 65 de ani că se va căsători cu ea de îndată ce ajunge pe Pământ. Victima a fost păcălită prin mesaje pe Instagram în iunie. Pe profilul astronautului se găseau fotografii cosmice prelute de pe Internet, iar el insista că a lucrat la Staţia Spaţială Internaţională, unde astronauţii au acces limitat la acoperire telecom.

Cei doi au vorbit mult şi pe aplicaţia LINE, o aplicaţie de mesagerie japoneză, unde şi-au făcut declaraţii de dragoste. Victima i-a plătit scammerului în jur de 4.4 milioane de yeni, adică 30.000 de dolari în 5 tranşe, între 19 august şi 5 septembrie, conform publicaţiei japoneze Yomiuri Shimbun. Cererile sale au continuat, iar atunci femeia a intrat la bănuieli şi a apelat la poliţie. Aceştia au descoperit un caz clasic de „romance scam”, în care cineva îşi ademeneşte victima cu promisiunea unei relaţii şi o identitate falsă, cerându-i apoi bani.

Numărul de astfel de cazuri a crescut de la 8693 în 2012 la 14.000 în 2021. Recordul a fost în 2017, 18.212 cazuri.

Etichete: , , , ,

Sursa: Vice.com