Probleme cu producţia de iPhone: mii de muncitori Foxconn şi-au dat demisia

Scris de | 26 noiembrie, 2022
Probleme cu producţia de iPhone: mii de muncitori Foxconn şi-au dat demisia

În ultimele zile tot mai mulţi muncitori de la fabricile Foxconn din China fie şi-au dat demisia, fie au protestat contra măsurilor de lockdown şi testare Covid. Lucrurile au ajuns atât de intense că există proteste de stradă şi violenţe, ceea ce are un impact serios asupra producţiei de iPhone-uri.

În acest moment unele estimări arată că persoanele care comandă acum un iPhone 14 l-ar putea primi chiar în februarie sau martie 2023. Cea mai mare fabrică producătoare de iPhone-uri deţinută chiar de Foxconn se află în Zhengzhou. Acolo au avut loc proteste violente toată săptămâna. Muncitorii s-au săturat de reguli draconice legate de Covid şi au avut ciocniri multiple cu personalul de pază.

Foxconn a avut şi problemel cu plăţile, citând o „eroare tehnică” cu privire la salariile nelivrate ale celor mai noi angajaţi. Aceştia nu şi-au primit beneficiile promise. Acum s-a aflat că firma le-ar fi oferit 1400 de dolari pentru a îşi da demisia şi a părăsi întreprinderea. Oferta a avut un succes mai mare decât se aştepta Foxconn, care blufa. Sunt surse care spun că în jur de 20.000 de angajaţi au acceptat-o, majoritatea angajaţi noi, care nici nu au ajuns la linia de producţie încă.

Înainte să înceapă problemele, linia de asamblare din Zhengzhou număra peste 200.000 de angajaţi. Toate aceste probleme vor amâna serios livrările de iPhone-uri la timp. Pe 7 noiembrie Apple trimitea o notificare cu privire la întârzierea unităţilor iPhone 14, mai ales iPhone 14 Pro şi iPhone 14 Pro Max. Dacă problema ţine până în decembrie şi pe parcursul lunii se vor produce şi cu 10 milioane de iPhone-uri mai puţin decât estimase Apple.

Etichete: , , , ,

Sursa: Reuters