Cinci filme din 2022 cu care să îți începi noul an

Scris de | 31 decembrie, 2022
Cinci filme din 2022 cu care să îți începi noul an

2022 este aproape de final, dar perioada în care începem să apreciem filmele sale abia acum începe, pentru că se apropie sezonul Oscarurilor. Și ca să îți revii din mahmureala proverbială de 1 ianuarie, probabil că o să alegi să stai în fața televizorului, preferabil pe un serviciu de streaming, ca să nu trebuiască să suporți reclamele televiziunilor la fiecare 20 de minute. Eu mi-am făcut temele în decembrie și am văzut mai multe dintre titlurile pe care le ratasem în 2022, iar acum îți propun 5 dintre ele, care variază în funcție de cheful și situația în care te regăsești în prima zi din an. E mai ușor însă să explic odată ce intrăm în pâine, deci hai să începem cu numărul 1. De fapt, mai menționez un lucru, nu sunt neapărat printre cele mai populare titluri de anul trecut, că altfel aș recomanda tuturor să vadă The Batman sau Glass Onion.

Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front) – Netflix

Foto: Netflix

Ăsta e filmul la care o să vrea sigur să se uite taică-tu pe 1, dacă nu a făcut-o deja. Și pe bună dreptate, All Quiet on the Western Front (apropo, e unul dintre puținele titluri care mi se pare că sună mai frumos tradus în română) este un film excelent, care prezintă încă o dată duritatea războiului și mizeria pe care o creează, atât pe câmpul de bătălie, cât și în sufletele oamenilor. E și pelicula cu cele mai mari șanse la Oscarul pentru cel mai bun film străin, la momentul actual, și probabil singurul din acea categorie care ar putea prinde și o nominalizare la Best Picture, deci poți să te și lauzi că te-ai uitat la un Oscar contender. Doar pregătește-te pentru două ore și jumătate de noroi, depresie și posibil câteva lacrimi.

Barbarian – Disney+

Foto: Disney+.

Barbarian e un film de care cred că o să mai vorbesc foarte curând, mult mai în detaliu, pentru că aș vrea să arunc o privire mai lungă asupra horror-urilor lansate în acest an. Da, e un horror, deci na, e filmul de la ora 10-11, să zicem, că doar te vei culca târziu și pe 1, și știu că horror nu e tocmai cel mai popular gen, dar dacă sunteți mai mulți prieteni la o cabană, s-ar putea să fie o alegere bună – e mai puțin înfricoșător cu alți oameni pe lângă tine. Barbarian are avantajul că este un horror care începe cu o situație care creează automat tensiune – o tânără care ajunge la un Airbnb despre care descoperă că a fost rezervat și de altcineva, prin altă aplicație. Deci, ai de la bun început un moment neplăcut, prin care nu vrei să treci, și cumva poți să stabilești repede o legătură cu personajul principal, lucru esențial într-un horror bun. Ai și câteva scene care te vor speria, deci o rețetă perfectă pentru un film de groază ca la carte.

Don’t Make Me Go – Amazon Prime

Foto: GEOFFREY SHORT © AMAZON CONTENT SERVICES LLC

Dacă am zis că lacrimile sunt posibile la All Quiet on the Western Front, ei bine la Don’t Make Me Go sunt probabile. Filmul spune povestea unei călătorii realizate de un tată singur și fiica sa, în speranța de a găsi mama care i-a abandonat pe cei doi cu ani în urmă. Motivul principal al acestei călătorii este faptul că tatăl descoperă că are o tumoră pe creier, deci știi cumva ce te așteaptă în filmul acesta în materie de emoții, însă tot mai există câteva surprize de care vei avea parte. John Cho și Mia Isaac sunt excelenți în rolurile de tată și fiică și relația dintre ei evoluează superb de-a lungul filmului, fiindu-ți imposibil să nu te atașezi de ei. E și funny, e și trist, și e încă o dovadă că John Cho e un actor super bun, care merită apreciat mult mai mult.

Marcel the Shell with Shoes On – oriunde îl poți găsi, nu o să scriu aici cuvântul cu T, dar înțelegi tu

Foto: A24

Nu am uitat de cei care au și copii, și vor să vadă un film drăguț cu ei în prima zi din an, dar la care să nu simtă neapărat că a fost făcut doar pentru cei mici. Dacă ai Disney+, probabil că o să alegi de-acolo ceva, dar dacă nu, hei, A24 a adus anul acesta un film micuț cu un protagonist și mai micuț, numit Marcel the Shell with Shoes On. Este o poveste simplă, dar foarte frumoasă, și care tratează și teme puțin mai complexe, precum moartea, iar combinația de animație cu viață reală îl face să nu pară atât de copilăresc, în ciuda personajului principal care este o scoică cu pantofi. Pelicula e realizată sub forma unui documentar care îi prezintă viața lui Marcel, și e destul de scurtă, cum am spus, cam 90 de minute. De asemenea, e un alt film care va primi cu siguranță o nominalizare la Oscar, la categoria Best Animated Feature, unde se va și bate cel mai probabil pentru premiu cu Pinocchio al lui Del Toro.

She Said – tot așa, oriunde îl găsești

Foto: Universal Pictures.

She Said e filmul pe care îl pui ca să vezi cine de la cabană / din familie / din grup e fan Andrew Tate. Spune povestea anchetei New York Times care a dus la arestarea și ulterior condamnarea lui Harvey Weinstein, anchetă realizată de Megan Twohey și Jodi Kantor. Sunt puțin biased aici, pentru că fiind un film despre presă, tind să îl apreciez mai mult poate, dar tot consider că este excelent realizat, și dacă există oameni care nu cunosc povestea care a zguduit Hollywood-ul pentru a doua jumătate a deceniului trecut, o pot afla acum destul de ușor. Carey Mulligan ar putea să primească o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal, dar nu are nicio șansă să câștige, și în general mă aștept ca filmul să fie trecut cu vederea pentru mai toate categoriile, în ciuda calității sale. Deh, așa-i la Oscaruri, dacă e făcut de Cameron sau Spielberg, primește automat minim 5 nominalizări.

Cam astea au fost, altele mai sunt, dar eu zic că 5 sunt suficiente pentru ziua de 1 ianuarie. Știu, lipsesc comediile. Aia e, dacă n-ai râs destul în seara de Revelion, nu știu ce să îți fac, alege-ți și tu mai bine locurile în care petreci :).

Etichete: , , , , , , , , , ,