REVIEW Huawei Watch D, una dintre cele mai bune soluții pentru monitorizarea sănătății

REVIEW Huawei Watch D, una dintre cele mai bune soluții pentru monitorizarea sănătății

Scris de | 3 februarie, 2023

Și chiar mă întrebam acum vreun an când o să vedem un smartwatch consumer grade care să vină la pachet și cu o funcție de măsurare a tensiunii. Cumva, ceasurile inteligente au reușit să integreze mai toate tehnologiile care măsoară mai tot ce are legătură cu ritmul cardiac sau cu diverșii parametri care țin de inimă. Însă nu și tensiunea, cel puțin până acum. Deci hai să vedem despre ce e vorba.

Dacă privim toți spre tensiometrele deja tradiționale, pe care le cunoaștem de ani buni, acele dispozitive nu tocmai mici care se pun la încheietură, vom vedea că forma și dimensiunile lor nu ne fac să ne ducem cu gândul chiar spre un smartwatch. Însă totul s-a schimbat atunci când am ajuns la IFA Berlin în toamna anului trecut, adică 2022. La standul Huawei de acolo am văzut prima dată ceasul care momentan poposește la încheietura mea stângă. Huawei Watch D.

Formă și build

Încă de la prima purtare ne putem da seama de dimensiunile ceva mai generoase ale lui Watch D, și mai ales a curelei acestuia. Ca să înțelegem de ce e mai groasă ca altele, trebuie să explicăm care este, de fapt, tehnologia folosită de device pentru a măsura tensiunea arterială a purtătorului. Și chiar nu e o explicație atât de grea. Totul de bazează pe o mică pernă de aer, care se umflă la încheietura mâinii atunci când vrei să faci o măsurare.

Desigur, unii vor spune că acest compromis în ceea ce privește designul duce spre un ceas care nu este chiar elegant. Însă tot acești oameni trebuie să păstreze mereu în vedere că Watch D este un smartwatch destinat celor care au probleme cardiace, în principal. Adică acelor utilizatori care au nevoie să măsoare constant parametrii inimii, incluzând aici și tensiunea. Mie unul mi se pare că device-ul are un aspect ceva mai sportiv, nu chiar bătrânesc, însă asta e o părere subiectivă. Per total, mie îmi place cum îmi vine la încheietură și poate fi purtat cu orice outfit casual, de zi cu zi.

Un alt lucru constatat aici e faptul că avem parte de o formă a cadranului de ceas ceva mai atipică. Adică nu e nici pătrat, nici rotund. Ci dreptunghiular, lucru care ne duce cu gândul spre un fitness band. Însă dimensiunile mai generoase ne îndrumă spre concluzia corectă. Watch D este un ceas în adevăratul sens al cuvântului, însă e unul cu care vei dormi ceva mai greu la mână, mai ales pentru utilizatori cărora nu li se par prea confortabile dispozitivele wearables în timpul somnului.

Funcții de sănătate

Ei bine și aici ajungem la punctul focal al acestui review. Huawei Watch D este un ceas destinat celor care au nevoie să monitorizeze anumiți parametri ai organismului, exact la fel cum spuneam și mai devreme. Ce îl diferă pe el de restul device-urilor de acest gen este faptul că măsoară și tensiunea. Pentru a putea beneficia de această funcție, procesul este destul de facil și nici nu durează mult.

Pe scurt, sistemul de operare HarmonyOS te atenționează la început că e bine să îți iei tensiunea arterială la primele ore ale dimineții. Pentru acest lucru se oferă să îți trimită câte o notificare pe telefon de fiecare dată când ora este propice. Iar pentru a continua acest proces, va trebui să apeși pe butonul de activare rapidă „Blood Pressure”, de pe dreapta șasiului. În dreptul acesta stă scris „Health”, pentru că îl poți programa să facă mai multe lucruri ce țin de sănătate, însă programarea implicită a acestuia duce spre tensiune.

Mai departe, va trebui să te relaxezi și să duci încheietura mâinii stângi, purtătoare de ceas, spre umărul drept, însă trebuie să ai grijă ca device-ul să fie pe aceeași linie imaginară orizontală cu inima. Aceasta e poziția de măsurare pe care o recomandă chiar Huawei, iar la nevoie îți poți sprijini cotul mânii cu ceasul cu ajutorul palmei drepte. După aproximativ 30 de secunde în care cureaua pe pernă de aer a smartwatch-ului se umflă, vei avea parte și de rezultatul măsurătorii tale. Cam atât de simplu e tot procesul.

De fapt, nu este cu nimic mai complicat decât la orice tensiometru digital. Apeși un buton și aștepți ca dispozitivul să își facă treaba. Însă este mult mai mic ca dimensiuni, și oferă un cumul de alte funcții, de sănătate sau doar de ceas inteligent. Aici cred că intervine partea unde se justifică prețul. Pachet complet de notificări, măsurare pași etc., plus tensiometru, oximetru, pulsometru, ECG. Și totul într-un format cât se poate de compact pentru ce presupune tehnologia la ora actuală. Huawei a reușit ceva impresionant aici, care nu e de ignorat.

Baterie & HarmonyOS

Huawei Watch D vine echipat cu deja bine cunoscutul HarmonyOS, dezvoltat in-house de producătorul chinez, sistem de operare pe care îl vedem și pe tablete, dar și pe versiunile chinezești de telefoane ale acestuia. Acesta se mișcă impecabil, desigur, fiind calibrat special pentru produsele companiei, și arată ca orice altă iterație a acestuia de pe produsele de tip wearable. Ceasul se conectează cu orice fel de telefon, iar eu l-am testat „legat” la un iPhone 11 Pro Max. Nu am avut probleme de conexiune și nici cu setup-ul inițial, chiar dacă a durat, normal, mai mult decât un pairing cu Apple Watch.

Aplicația care poate fi descărcată de pe AppStore sau Play Store și este bine optimizată pentru a prelua datele tale de sănătate și de a le integra în aplicația nativă de pe iPhone sau Samsung, cel puțin cea care calculează direct în sistemul de operare numărul de pași sau pulsul mediu. Ca un ceas third-party, Huawei mi se pare o opțiune excelentă, dacă nu vrei să rămâi „blocat” în ecosistem, oricare ar fi el, iOS sau Android.

În ceea ce privește bateria, Watch D stă excelent la acest capitol, reușind să scot minimum cinci zile de utilizare constantă, cu absolut toate funcțiile activate, GPS și tot ce trebuie, și efectuând periodic analize ale tensiunii arteriale care, și este foarte important ce urmează să zic, sunt în concordanță cu ce arată un tensiometru tradițional. Deci putem spune că destul de precise. Puncte în plus și aici.

Concluzia connect

Huawei Watch D este un ceas ideal pentru utilizatorii care au nevoie de o monitorizare ceva mai amănunțită a parametrilor cardiaci. Chiar dacă probabil e a treia oară când menționez asta, este foarte important de reținut, pentru că nu vorbim aici de un smartwatch obișnuit, ci de unul care se adresează unei nișe. De-asta mi se pare cu atât mai impresionant că producătorul chinez a reușit să facă o treabă bună și pe partea de „ceas deștept”, nu numai pe cea de ceas medical. E un soi de „best of both worlds” și pe deasupra mai arată și destul de bine și sport, adică dă bine la încheietură.

Watch D este disponibil în schimbul sumei de 1800 de lei, chiar de la magazinul producătorului, un preț corect pentru un device care s-ar putea dovedi indispensabil pentru unele persoane și care, cel puțin în teorie, ar putea salva viața cuiva. Deci dacă ai nevoie de un tensiometru și vrei și un upgrade la smartwatch-ul personal nu mai e nevoie să îți cumperi două dispozitive, pentru că de acum ai parte de o variantă care le face la fel de bine pe ambele.

Etichete: , , , , , , , , , , , ,