Oppo Enco X2 – Prima surpriză a lui 2023 este…un gadget din 2022! (REVIEW)

Oppo Enco X2 – Prima surpriză a lui 2023 este…un gadget din 2022! (REVIEW)

Scris de | 7 februarie, 2023

Cum 2022 a fost un an în care mi-au trecut prin urechi căști true wireless de la mai toate companiile, era normal ca 2023 să înceapă..tot cu căști true wireless. De data asta însă, de la o companie pe care nu am mai „ascultat-o” de ceva timp – Oppo. Oppo Enco X2, subiectul acestui review, au fost lansate oficial în 2022, deci te-ai putea întreba de ce am decis totuși să aruncăm o privire asupra lor. Ei bine, pentru că peretele dintre OnePlus și Oppo a ajuns să fie aproape inexistent, pentru lansarea lui OnePlus 11, compania a decis să pună în pachetul pentru precomandă o pereche de căști Oppo Enco X2, pentru un preț total de 4699 de lei. Așadar, hai să vedem ce primești în plus la telefonul cu care s-a jucat deja colegul meu, Claudiu, într-un review pe care îl poți citi aici.

Design

Carcasa lui Oppo Enco X2 adoptă acea formă de ou pe care am tot văzut-o la căști true wireless în ultimul timp. În cutie mai primești și accesoriile clasice, adică mai multe capișoane de schimb și un cablu de încărcare pentru căști. Varianta pe care am testat-o eu este albă, însă există și una neagră, ambele fiind glossy, avantajul celei albe fiind însă faptul că amprentele nu prea se văd pe ea.

Pe căști este marcat mesajul „Co-created with Dynaudio”, companie daneză specializată în produse audio. Această colaborare între un producător de telefoane și un nume mare din domeniul audio nu e ceva nou și pare să fie din ce în ce mai des întâlnită. Mărturisesc însă că îmi place, și mi se pare că rezultă într-un produs mai bun mai tot timpul, cum e cazul cu căștile celor de la Huawei, realizate în colaborare cu francezii de la Devialet. 

Estetic, căștile arată destul de bine, dar nu ies prea mult în evidență. E cumva o mare de căști albe true wireless oricum pe piață, iar Oppo adaugă la aceasta cu Enco X2, astfel că, dacă vrei niște căști ușor recognoscibile, nu vor fi astea cu siguranță. Stau însă bine în ureche, sunt destul de confortabile pentru a putea fi purtate o oră-două fără întrerupere, dar, la fel ca în cazul majorității căștilor true wireless, nu pot să spun că le recomand neapărat la drumuri lungi.

Aplicație

Oppo Enco X2 sunt super ușor de configurat și folosit, fie cu aplicație, fie prin Bluetooth. Le-am folosit prima zi prin Bluetooth, apoi am descărcat aplicația, care se numește HeyMelody, și pe care o găsești atât în AppStore, cât și în Play Store. Rating-urile ei nu sunt tocmai strălucite, am văzut că mulți utilizatori se plâng de probleme în folosirea sa, însă personal nu am experimentat nicio eroare în cele aproximativ 10 zile de utilizare pe care le am deja.

Aplicația are toate funcțiile pe care te aștepți să le găsești, de la controlul noise cancelling-ului, până la activarea unui Game Mode special sau un test pentru a adapta sunetul la forma canalului urechii tale. Odată ce l-ai efectuat pe acesta din urmă, poți activa și funcția de noise cancelling personalizat care, în teorie, ar trebui să îți ofere o anulare a zgomotului și mai bună. În practică, însă, nu am remarcat vreo diferență notabilă în cazul meu. 

Bineînțeles, poți vedea nivelul bateriei carcasei și al fiecăreia dintre căști, poți activa noise cancelling-ul sau funcția de transparency, ca să comunici cu cei din jur, ai și un equalizer, cu care nu te poți juca însă, având 4 presetări prin care poți trece. Mai e o funcție care se numește „Golden Sound”, și care ar trebui să îți ofere, conform spuselor producătorului, „studio-quality sound”. Pe lângă asta, mai ai și posibilitatea de a activa setări pentru o experiență audio high-quality. Astfel, odată ce intri în meniul „High-quality audio”, vei observa că poți trece de la AAC (default) la LDAC sau LHDC, pentru o fidelitate mai bună a sunetului. Nu o să intru aici în detalii despre LDAC vs LHDC sau dacă acestea oferă cu adevărat Hi-Res audio, sunt o groază de analize pe internet pe această temă, dacă te interesează, dar ce trebuie subliniat la Oppo Enco X2 e că producătorul pune destul de mult accent pe calitatea sunetului și pe competența căștilor la capitolul acesta. Ajungem imediat să îl examinăm și să vedem dacă au făcut o alegere bună.

Game mode-ul are rolul de a reduce latența și de a sincroniza mai bine ceea ce auzi cu ceea ce vezi pe ecranul telefonului atunci când te joci, și funcționează bine. Nu pot să spun că am remarcat vreun moment de lag nici cu el activ, dar nici cu el dezactivat, deci posibil să nici nu ai o nevoie atât de mare de a-l folosi. Mai există și funcția de Dual Connection, pe care o poți activa pentru a folosi căștile în același timp, pentru două device-uri diferite.

Per total, aplicația mi se pare destul de utilă, având un echilibru bun de funcții pe care le vei utiliza mai des (mai ales pentru că Enco X2 se controlează prin squeeze, dar ajungem și acolo), cu funcții pe care le activezi din când în când. 

Controlul căștilor

Cum am zis, Oppo Enco X2 se controlează prin squeeze, adică trebuie să apeși căștile pe stem, pe acea extremitate care iese din ureche, pentru a da play/pauză, a trece la următoarea melodie sau la cea anterioară, sau a schimba de pe noise cancelling pe transparency și viceversa. 

Acțiunile se realizează prin strângeri scurte/lungi ale căștilor, iar în cazul schimbării melodiei va trebui să strângi de mai multe ori consecutiv. E un sistem care funcționează mai bine decât m-aș fi așteptat, sincer, pentru că am început să detest metodele de control pentru căștile true wireless, una mai contraintuitivă decât alta. În general nu îmi place deloc să folosesc metode de pinch/squeeze/swipe sau orice alte variații ale acestora cu astfel de căști, deoarece mi se pare că rareori au o implementare bună și arată mult mai ciudat decât astfel de controale folosite pe căști over-ear. 

Pe Oppo Enco X2 au fost implementate însă, cumva, destul de bine, funcționând corect în marea majoritate a cazurilor. Atunci când strângi casca între degete, apăsarea este recunoscută și acționează imediat, deși mi-a fost mai ușor să controlez casca stângă decât pe cea dreaptă, din nu știu ce motiv. Cu toate astea, prefer în continuare controlul din aplicație sau de pe telefon, dintr-un serviciu de streaming. Mi se pare mult mai ușor, mai rapid și mai versatil, și cred că dacă e un feature pe care l-aș scoate complet de pe căștile true wireless, acela ar fi cu siguranță controlul prin touch.

Sunet

Capitolul cel mai important al acestui review: sunetul. Cum se aud Oppo Enco X2, aceste căști pe care Oppo a decis să adauge atât de multe funcții menite să ofere un sunet mai bun? Sincer, foarte bine. Producătorul chinez a făcut o alegere corectă, pentru că sunetul acestor căști este puternic, cu o spațialitate bună și foarte corect.

Bass-ul este adânc, îți acoperă urechile aproape în întregime, și resimți bătaia sa constant pe melodiile care îl folosesc din plin. Am ascultat Runnin’ de la David Dallas, care are un bass constant la refren, care vine în ambele căști și pe care îl remarci imediat, dar și noul album al lui Metro Boomin, care folosește mult bass și medii în piese. Nu prea pot să găsesc puncte negative nici dacă vreau la ambele capitole, pentru că mi s-au părut foarte corecte, mai ales pentru o pereche de căști true wireless, care folosesc difuzoare de 11mm. Un sfat important este însă să activezi neapărat LHDC sau LDAC imediat ce începi să le folosești, dacă ai un alt telefon decât unul de la Oppo. În cazul în care ai un device al producătorului, înțeleg că Enco X2 vor fi automat pornite în modul LHDC, deci nu ar trebui să fie o problemă acolo.

Ce m-a uimit este însă claritatea vocilor, pe aproape orice gen de piesă. Inclusiv mumble rap-ul unor artiști ca Travis Scott se aude mai clar și mai detaliat ca pe alte căști, și în piesele unde vocea artistului este principalul element de atracție, nu beat-ul, vei observa asta și mai mult. Un exemplu în sensul acesta e Tom Grennan (care, apropo, vine vara asta la Summer Well, can’t wait), care are o voce puternică și tinde să arate asta pe unele melodii, precum Found What I’ve Been Looking For, care se aude excepțional.

Soundstage-ul este unul dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit pe o pereche de căști true wireless, instrumentele se pot distinge destul de bine și per total experiența de ascultare este una extrem de plăcută. Din ce am citit, se pare că Enco X ar fi avut o problemă cu înaltele, care erau uneori prea ascuțite, însă aici nu e cazul. Sincer, nu mă așteptam ca Oppo Enco X2 să fie un contender serios pentru căști true wireless mult mai scumpe, însă mărturisesc că m-am înșelat, și mă bucură mult asta. 

Noise cancelling și transparency

Dacă te aștepți să încep să vin și cu criticile, îmi pare rău să dezamăgesc, pentru că la noise cancelling nu prea e cazul. Dimpotrivă, și aici o să laud Oppo Enco X2, pentru că au o anulare activă a zgomotului de fond excelentă. Odată ce dai drumul la muzică, dacă o ții pe la 60-65% din volum, lumea exterioară dispare și te poți cufunda în piesele tale favorite. Ai mai multe tipuri de noise cancelling pe care le poți alege din aplicație, pentru diferite medii, sau poți merge pe modul automat, care are capacitatea de a recunoaște cât de zgomotos este locul în care te afli și de a ajuta nivelul de noise cancelling. Personal, îmi place să îmi țin căștile constant pe nivelul maxim de noise cancelling, dar e bine ca pe stradă sau prin birou să mai fii atent și la ce se întâmplă în jurul tău.

Modul Transparency are și o funcție numită Enhance voices, care are rolul de a reduce sunetul ambient și a se focusa pe vocile celor din jurul tău, ca să poți vorbi de exemplu într-o cafenea, fără să auzi totuși cum soarbe X dintr-o ceașcă. Nu am remarcat însă vreo diferență cu el activ sau dezactivat, deci nu știu cât de util e cu adevărat. 

Ce e notabil aici este că transparency mode funcționează cam la fel ca la alte căști true wireless. E util până pe la maxim 40-45% din volum pentru a purta o conversație scurtă, la valori mai mari va trebui să îl pui pe cel/cea cu care interacționezi să repete ce a zis, și cam acela e punctul în care funcția asta își pierde utilitatea. Poți distinge destul de clar ce se întâmplă și ce se vorbește în jurul tău, deci e bun pentru a fi utilizat pe stradă, dar nu pot să spun că m-a dat pe spate.

Concluzia connect

Oppo Enco X2 sunt prima surpriză a lui 2023 pentru mine, în materie de tehnologie, și este una cu atât mai mare cu cât vorbim de un produs lansat în mijlocul lui 2022. Decizia de a le aduce în România și a le include în pachetul de precomandă al lui OnePlus 11 este una corectă, și sincer sper și îmi doresc ca Oppo să le vândă și separat, pentru că Enco X2 merită încercate de oricine vrea o pereche de căști true wireless bune, dar are deja un telefon de top. Sunetul excelent, un noise cancelling foarte bun, design-ul simplu și confortabil și chiar și o calitate bună în apeluri sunt plusuri pe care mulți le vor aprecia, iar Enco X2 fac tot ce trebuie pentru a putea fi considerate rivale pentru cele mai bune căști true wireless de pe piață.

Plusuri

  • Calitatea sunetului e foarte bună.
  • Noise cancelling excelent.
  • Prezența LDAC și LHDC.
  • Multitudinea de funcții din aplicație.

Minusuri

  • Transparency mode-ul nu rupe gura târgului.
  • Estetic, se pierd într-o mare de alte căști true wireless.

Etichete: , , , , , , ,