Oppo își anunța intrarea pe piața din România în poate cel mai prost moment pe care și l-ar putea imagina o companie care vrea să își facă loc într-o regiune nouă: înainte de o pandemie care a afectat mai toate industriile timp de 2 ani, aducând întreaga lume la ceea ce poate fi cu ușurință categorisit ca un „standstill”, un moment în care toată lumea s-a oprit, a încercat să respire și să supraviețuiască, să treacă cu bine peste o situație greu de imaginat și de gestionat.
Cu toate acestea, producătorul chinez a dat bine din coate, pentru că ușor-ușor a ajuns la o cotă importantă de piață, de 9,5% la sfârșitul anului trecut, cifră deloc de neglijat și care iată, este posibil ca până acum să fi ajuns un număr în toată regula. Această performanță li se datorează unor telefoane precum cele din seria Reno, midrange-uri foarte competente, capabile să se bată de la egal la egal într-un segment foarte aglomerat de o mulțime de competitori.
Ceva parcă lipsea însă din lista de produse Oppo disponibile în România, iar acel ceva și-a făcut în sfârșit apariția: un flagship. Ei bine, da, Oppo a lansat în ultimii ani flagship-uri, dar niciunul dintre ele nu a fost „inaugurat” per se pe plan local, și ca să faci rost de ele trebuia să dai și tu un pic din coate. Situația asta se schimbă însă acum cu Oppo Find X5 Pro, pe care îl vom analiza imediat.
Design
Înainte de toate, trebuie să trecem printr-un segment deja clasic al fiecărui review de telefon pe care îl fac, pe care îmi place să îl numesc: „are sau nu are…brick de încărcare?”. Ei bine, cutia lui nu e deloc mică, și din fericire dimensiunea asta nu e doar for show. Înăuntru chiar se află un brick de încărcare, împreună cu USB-ul aferent și chiar unul capabil de fast charging la 80W. În plus, și sper că asta se găsește și în cutia de retail, se mai află și o husă de silicon neagră, mată, pentru o protecție mai bună a telefonului.
Oppo Find X5 Pro are un design care reușește cumva să iasă în evidență într-o perioadă în care smartphone-urile par să fie din ce în ce mai greu de deosebit unele de altele. Sunt doar două variante de culoare disponibile, alb și negru (insert aici observația aceea clasică cu „alb și negru sunt nonculori”), ambele având un spate din ceramică foarte plăcut atât ochiului, cât și atingerii.
Lucrul pe care l-ai observat însă cu siguranță deja este faptul că ansamblul de cameră este cumva încastrat în restul telefonului, făcându-l să pară un tot unitar. Asta pentru că Oppo a ales să creeze această mică pantă care leagă ansamblul de cameră de restul spatelui, și devine principalul element diferențiator față de restul flagship-urilor din piață, în materie de design cel puțin. Bine, asta și forma bizară a ansamblului de cameră, foarte inegală. La noi a aterizat varianta cu spate negru, pentru că se pare că cea albă nu va fi disponibilă în România. De altfel, o să mă grăbesc puțin și o să îți zic și că există o singură variantă de memorie RAM și stocare care se va găsi la noi, cu 12GB de RAM și 256GB de stocare.
Pe spate se mai observă și un element pe care l-am regăsit anul trecut la OnePlus 9 Pro: înscrisul Hasselblad, care arată că ansamblul de cameră a fost realizat în colaborare cu compania suedeză, practic încă un lucru care reduce din ce în ce mai mult diferențele dintre OnePlus și Oppo.
Ceramica de pe spatele telefonului face ca și greutatea sa să fie puțin mai mare decât în mod obișnuit, pe la 218 grame, însă îi oferă și o rezistență foarte bună la căzături, telefonul fiind și certificat IP68, astfel că nu ar trebui să ai probleme cu apa sau praful.
Display
Trecem la ecran, iar aici Oppo Find X5 Pro își confirmă statutul de flagship cu un LTPO 2 AMOLED, display care poate reduce rata de refresh a ecranului foarte rapid, în funcție de conținut și acțiunile pe care le faci, pentru o mișcare mai fluidă și care economisește mai multă energie. Bineînțeles, rata de refresh maximă cu care poți naviga prin meniurile telefonului este de 120Hz, una deja devenită standard în ultimii ani pentru flagshipuri, în timp ce luminozitatea maximă urcă până la 1300 de niți, suficient cât să poți vedea clar în lumina soarelui.
În ceea ce privește dimensiunea, avem o diagonală de 6,7 inci, cu rezoluție 1440 x 3216 pixeli, cu margini destul de mici și pe care nu le observi când te uiți la ceva. Este un ecran foarte bun pentru vizionarea de conținut, fie că vorbim de videouri de pe YouTube, ca acesta, sau filme sau seriale de pe servicii de streaming (apropo, profit de ocazie ca să recomand și aici CODA, proaspătul câștigător al premiului Best Picture la Oscarurile care au devenit subiect de discuție dintr-un motiv absolut stupid).
Performanță
Spuneam că display-ul este unul demn de un flagship, iar performanța – ce să vezi – e tot demnă de un flagship, pentru că avem un Snapdragon 8 Gen 1, cel mai nou și mai puternic procesor de la Qualcomm, realizat pe un proces de 4nm și cu un GPU Adreno 730. Interesant este că mai există o variantă motorizată de un MediaTek Dimensity 9000, însă aceasta este disponibilă doar în China și se pare că nu va ajunge în alte piețe prea curând, poate chiar niciodată.
E clar că atunci când îți cumperi un flagship te aștepți ca telefonul să „zbârnâie”, să fie un monstru al vitezei pe care să nu îl doboare nicio aplicație. Și nici nu prea ai cum să nu te mai aștepți la asta, ținând cont că în ziua de azi, chiar și midrange-urile pot rula fără emoții cele mai noi și mai arătoase jocuri de pe mobil.
Vestea bună e că nu ai de ce să îți faci griji cu Oppo Find X5 Pro – m-am jucat câteva titluri mai mult ca să bifez această căsuță, pentru că nu aveam niciun dubiu că se va descurca excelent în ele. Vorbim aici de Asphalt sau Marvel: Future Revolution, titluri care au tendința de a încinge telefonul destul de mult după vreo 30 de minute de joc. Evident că nici Oppo Find X5 Pro nu scapă de partea cu încinsul, e până la urmă un proces normal, dar nu e deloc deranjant și îți permite să ai și sesiuni mai lungi de joacă.
Pentru pasionații de numere, iată și rezultatele obținute în Geekbench 5: 974 de puncte în testul single-core și 3421 de puncte în cel multi-core.
Software
Oppo Find X5 Pro vine cu Android 12 din cutie și interfața ColorOS 12.1 și da, arată și se simte ca un telefon OnePlus – sau să zic mai degrabă că telefoanele OnePlus încep să arate și să se simtă ca niște device-uri Oppo? Grea decizie.
Aaaanyway, ăsta nu e deloc un lucru rău, telefonul este rapid, vine și cu toate funcțiile introduse de Android 12, inclusiv cea care modifică nuanțele temei și iconițelor ca să se integreze mai bine cu background-ul pe care l-ai ales și vine cu puțin bloatware. În afară de clasicele aplicații Google și lucruri utile ca Vremea, un ceas și o aplicație de muzică, mai găsești preinstalate „esențialele” Facebook și Netflix, aplicația Booking și Amazon Shopping, LinkedIn și o aplicație numită O Relax, care presupun că ghicești deja ce rol are – acela de a te ajuta să te relaxezi. Singurul lucru pe care l-am dezinstalat a fost aplicația PUBG Mobile Gift Box – nu mă joc și nici nu m-a interesat prea tare ce oferă.
Senzorul de amprentă este sub ecran și este foarte rapid și mai merită să menționez și că poți folosi și Oppo Share, o tehnologie proprietară de partajare a fișierelor între dispozitivele Oppo, lucru pe care îl găsești și pe marea majoritate a flagship-urilor rivale.
Cameră
La camere, Oppo a ales niște opțiuni foarte interesante, încercând să evidențieze și parteneriatul său cu Hasselblad. Pe spate se găsesc 3 senzori, iar pe față unul singur, după cum urmează:
-pe spate avem o principală de 50MP (f/1.7), un ultrawide tot de 50MP (f/2.2) și o cameră tele de 13MP (f/2.4);
-pe față, într-un punch-hole plasat în stânga sus se observă frontala de 32MP (f/2.4).
În primul rând, principala oferă culori foarte realiste, foarte apropiate de nuanța lor adevărată, lucru ajutat de faptul că Find X5 Pro are un feature numit Hasselblad Color Calibration, al cărui rol, cum poți deduce din nume, e acela de a calibra culorile. Mai are și un dynamic range bun și se descurcă bine și cu elemente complexe și cu foarte multe părți în mișcare, reușind să le surprindă corect și complet, cu foarte puține artefacte – mă refer aici la crengile sau florile unui copac, spre exemplu.
Diferența de culoare dintre principală și ultrawide nu este nici ea o problemă, ca pe majoritatea device-urilor cu Android. Parcă și deformarea e mai puțină și nu la fel de supărătoare și echilibrul între culori și claritate de pe principală se regăsește și pe ultrawide, care beneficiază de acești 50MP care sunt un fel de sweet spot în opinia mea pentru camerele de smartphone – cel puțin la acest moment.
Camera tele este singura căreia chiar cred că i-ai putea cere mai mult. Mulți s-au plâns de faptul că are doar un zoom optic 2x și sincer, înțeleg aceste plângeri. Nu, nu avem nevoie de acel zoom nebun digital 100x pe care ni-l oferă Samsung sau Huawei și cu care orice respirație face imposibilă stabilizarea din mână, dar un zoom optic 5x mi se pare destul de necesar pe un flagship, pentru a nu fi văzut ca fiind cel care rămâne în urmă. Rezultatele pe 2x sunt însă mulțumitoare și suficient de bune în marea majoritate a timpului.
Pentru selfie-uri, Oppo Find X5 Pro se descurcă bine, iar modul Portret își face treaba cu un bokeh bun, deși uneori mai scapă din focus zone mici ale feței sau aduce în focus lucruri din background dacă faci poza foarte repede și nu lași AI-ul să se „gândească” prea mult.
Revin un pic la principală, pentru că pe aceasta o vei folosi pentru partea de video, unde trebuie să menționez că Oppo Find X5 Pro vine cu un sistem de stabilizare optică pe cinci axe, împrumutat de la camerele mirrorless și care, conform celor de la Oppo, are rolul de „a se adapta la mișcările corpului pentru a îmbunătăți claritatea cadrelor”. Ok, this is PR talk, evident, dar adevărul este că acest sistem ajută cu siguranță, mai ales în fotografiile realizat din mișcare și inclusiv pentru filmări, acolo unde stabilizarea se simte foarte bine și contează foarte mult.
Camera frontală poate filma numai până la 1080p, ceea ce e o mică problemă și o să detaliez imediat și de ce. Partea bună este că sunetul se aude foarte bine pe ambele tipuri de filmare.
Și în fine, ultimul element important al camerei este reprezentat de MariSiliconX, un procesor de imagine care permite filmarea pe timp de noapte la calitate 4K, reducând noise-ul din imagini şi îmbunătățind astfel calitatea şi claritatea lor.
Şi trebuie să recunosc: it does work. Imaginile sunt mai luminate, mai clare, iar noise-ul chiar este mai puțin prezent decât pe filmările cu alte flagship-uri. Problema apare însă dacă vrei să te mai vezi şi tu în filmare sau vrei să realizezi un soi de vlog, pentru că saltul de pe principala la 4K cu MariSiliconX pe frontala la 1080p este unul destul de mare şi pe care îl vei observa imediat.
Încărcare
Am lăsat la sfârșit încărcarea, capitol la care Find X5 Pro este cu mult peste flagship-urile cu care vrea să se bată oferind, cum am zis și mai devreme, 80W pe fir, cu încărcătorul din cutie. Oppo spune că asta îți va permite să duci bateria de la aproape 0 la 50% în 12 minute, test pe care mărturisesc că nu l-am mai realizat, dar sunt sigur că și dacă ar eșua, ar fi cu probabil maximum un minut, lucru pentru care oricum nu i-aș trage de urechi prea tare pe cei de la Oppo.
Wireless, bateria de 5000mAh se încarcă cu maximum 50W, iar telefonul beneficiază și de posibilitate de reverse wireless charging cu 10W, o funcție de care am auzit multe la început și care ușor-ușor a început să se piardă în background, la categoria „și altele”.