REVIEW Xiaomi 13: un flagship cât se poate de onest pentru 2023

A venit acel moment de început de an când cei mai mulți producători de smartphone-uri se dau peste cap și vin cu noile game cu care vor să acapareze piața în 2023. În episodul de astăzi vorbim despre Xiaomi 13, cel mai nou flagship al companiei chineze, un telefon care îmi place prin designul său conservator și prin performanțele sale. E un flagship pe care te poți baza, chiar dacă unul de dimensiuni mai reduse, și care îndeplinește fiecare task de zi cu zi atunci când ai nevoie și așa cum ai nevoie.

Xiaomi 13 îmi aduce aminte de iPhone-urile mai vechi, la formă și design, dar și la experiență de utilizare. Adică un device cu care știi că nu vei da greș, dacă ți-l cumperi. Forma sa, componentele sale, dar și designul de pe spate, mai ales în jurul camerei foto, ne conduc către un design ceva mai conservator, dar care, cel puțin mie unul, îmi place extrem de mult. Nu aș putea să spun sigur de ce, ci doar că aleg să fiu subiectiv și să spun că mă mulțumește din punct de vedere vizual.

Design

Așa cum spuneam și în introducere, Xiaomi 13 vine cu dimensiuni ceva mai reduse ale șasiului. Modelul pe care l-am avut noi la test este cel de mijloc, spre deosebire de Xiaomi 13 Pro care este mai ofertant din acest punct de vedere, dar este și modelul ceva mai scump. Poziționarea din punct de vedere design/componente a lui 13 mi se pare excelentă și îmi pare cam la fel ca în cazul gamei flagship de la Samsung, din acest an. Design ușor diferit, dar componente la fel de bune.

Pe spatele său, treaba stă la fel de bine, și aici avem parte de o sticlă 2.5D, foarte sleek, terminalul care poposește pe masa noastră de test fiind „îmbrăcat” în culoarea „flora green”, un verde extrem de subtil, care bate destul de mult spre gri. O nuanță foarte liniștită și plăcută ochiului, celelalte opțuni disponibile fiind un negru clasic și un alb la fel de clasic. O altă parte bună a lui Xiaomi 13 este și faptul că este foarte aderent în mână, iar producătorul include în pachetul de vânzare și o husă simplă de plastic, conservatorul „sleeve” de silicon, pentru o protecție și mai bună.

Display

Pentru cine a mai citit sau vizionat review-uri realizate de mine, știe că poate cel mai important aspect care contează pentru mine atunci când analizez sau chiar cumpăr un smartphone este ecranul. Iar Xiaomi 13 mă unge pe suflet din acest punct de vedere. Device-ul se laudă cu un panou AMOLED FHD+ de 6,36 inci, care vine setat din fabrică la o rezoluție de 2400 x 1080 pixeli, și care are parte și de o rată de refresh de 120 Hz, un must-have pe telefoanele din 2023, mai ales pe cele mai scumpe.

Ce mi-a plăcut aici este faptul că Xiaomi 13 te lasă să alegi cât de pregnante să fie culorile, iar eu am mers pe modul „vivid”, însă poți alege și alte opțiuni, precum „natural” sau „saturated”, care vor modifica experiența de utilizare în funcție de preferințele tale. De asemenea, device-ul este extrem de responsiv la atingere, și beneficiază de un touch sampling rate de 240 Hz, și de o luminozitate maximă de 1200 de niți, adică direct spre high-end, deși nu este modelul de vârf din gama flagship Xiaomi 13.

De asemenea, avem parte în acest caz și de o funcție Pro HDR, care este aplicată într-un mod foarte benefic pentru ochii utilizatorii și pentru preferințele acestuia, dar și de Dolby Vision, HDR10+ și HLG. Adică standarde care vor deveni din ce în ce mai prezente în acest an pe telefoanele din această gamă de preț și, extrem de probabil, și pe cele mid-range. Pentru că tot ce vedem pe flagship-uri acum, urmează să vedem și pe gamele de mijloc foarte curând. Tehnologia progresează într-un ritm extrem de alert.

Camera Foto

La capitolul „cameră foto” observăm revenirea modurilor descărcabile, precum „panorama”, „vlog”, „movie effects” sau „long exposure”. Mi se pare în continuare foarte interesantă alegerea Xiaomi în acest sens, și este oarecum de înțeles, pentru că probabil marea majoritate a utilizatorilor nici măcar nu se aventurează să vadă de ce e capabilă camera la adevăratul ei potențial și se mulțumesc cu modurile „vanilla” de fotografie.

Să revenim, deci, și cu specificațiile pe care le avem în cazul Xiaomi 13. Senzorul foto triplu de pe spate beneficiază de trei senzori, după cum urmează: un main de 50 MP IMX800 cu f/ 1.8 realizat în colaborare cu LEICA, ca de altfel tot ansamblul foto, un alt punct în plus aici, un telephoto de 10 MP cu f/2.0 dar și un ultra-wide de 12 MP cu f/2.2. Pe hârtie, totul este bine, dar hai să intrăm în detalii și să vedem cum se comportă și în practică.

Instantaneele pe timp de zi ies foarte bine, cu sharpness-ul la el acasă, însă cu ceva postprocesare de care nu sunt extraordinar de încântat, însă totul e în parametri normali, nimic diferit față de ce vedem și la ceilalți producători chinezi. Deși naturalețea pozelor are puțin de suferit, per total rezultatele sunt cele așteptate, iar terminalul este unul care te poate ajuta fără probleme atunci când vrei să faci poze mai mult sau mai puțin artistice.

De asemenea, parteneriatul cu Leica aduce pe Xiaomi 13 câteva noi tehnologii care sunt menite să îmbunătățească experiența per total, precum cea de acoperire optică ALD care ajută la reflexiile mai scăzute, câteva filtre IR care sunt menite să absoarbă lumina infraroție, dar și un material nou denumit Cyclic Olefin, Copolymer, despre care Xiaomi spune că reduce efectul de purple fringing, cel despre care fotografii știu că este una dintre cele mai întâlnite aberații cromatice.

De asemenea, ca tot vorbim despre colaborarea cu Leica, terminalul dispune și de două moduri mai speciale de fotografie, realizate împreună cu producătorul foto, care se numesc Leica Authentic Look și Leica Vibrant Look. Acestea sunt menite să ofere efecte care amintesc de aparatele foto germane și care oferă un contrast mai accentuat între zonele luminoase și cele întunecate, în primul caz, precum și un nivel mai mare de strălucire și saturație pentru al doilea.

Sub capotă & MIUI 14

În interiorul șasiului telefonului regăsim, de asemenea, și cel mai nou procesor de la Qualcomm, noul vârf de gamă Snapdragon 8 Gen 2, unul care echipează majoritatea flagship-urilor care se lansează în acest început de an și nu numai, iar performanțele sale sunt pe măsură, și în această implementare chinezească. În urma testelor de tip benchmark, am reușit să obținem 14693 în Work 3.0 din PCMark și 1388 Single-Core, respectiv 5130 Multi-Core în GeekBench, rezultate ce plasează Xiaomi 13 chiar acolo sus, cu frații săi de segment.

În ceea ce privește combo-ul stocare/RAM, terminalul nostru de test vine echipat cu 256 GB ROM și 12 GB RAM, o echipare care a ajuns să fie considerată „de mijloc” în 2023, acum când vedem din ce în ce mai multe flaghsip-uri care vin cu 16GB de memorie RAM și 512 GB sau chiar 1 TB spațiu de stocare. Mai există și o altă variantă pe Xiaomi 13, însă este ceva mai joasă decât a noastăr și suferă la capitolul RAM, acolo unde vedem doar 8 GB. Bineînțeles, acest lucru nu poate fi spus și despre fratele său mai mare, Xiaomi 13 Pro, care se laudă cu 12 GB RAM + 256 GB ROM, la fel ca modelul despre care vorbim noi acum, precum și cu o variantă de 512 GB spațiu de stocare.

În plus, software-ul proprietar cu care vine la pachet Xiaomi 13, adică MIUI 14, interfața de utilizare aplicată de producător peste Android 13, este și el unul de încredere. Deși vine cu destul de mult bloatware, adică acele aplicații de care nu ai nevoie și pe care vei alege, cel mai probabil, să le dezinstalezi încă de la prima utilizare a telefonului, OS-ul se comportă bine atunci când lucrează în sinergie cu componentele despre care vorbeam mai devreme. Experiența totală și reală de utilizare este una fluidă, fără timpi morți, care e ajutată, desigur și de rata de reîmprospătare mare a ecranului.

În rest, vedem mai toate gimmick-urile software cu care ne-am obișnuit din partea producătorului, însă totul este ceva mai curat în acest an, când nu am mai avut senzația de multe setări aglomerate în același loc, doar ca să le bifăm și să nu spunem că nu le avem, ci o senzație de aer proaspăt, de ceva mai nou și mai lejer, care sunt sigur că va ajuta destul de mult utilizatorii care nu sunt atât de experimentați cu astfel de telefoane.

Baterie

Și la acest capitol suntem exact în grafic, iar bateria lui Xiaomi 13 se încadrează perfect în parametrii pe care îi așteptam de la un telefon care face parte din această gamă de preț. Avem parte de 4500 de miliamperi cu AdaptiveCharge, o tehnologie care are grijă de starea de sănătate a acumulatorului, pe măsură ce trece timpul, iar telefonul vine la pachet, da, chiar în cutie, cu un brick de încărcare rapidă de 67W. Iată că am ajuns și eu precum colegul Andrei, să laud astfel de inițiativă lăudabile în 2023, precum un încărcător în cutie.

În ceea ce privește încărcarea wireless, dispunem și aici de un soi de fast charge, ce-i drept la 50W, ceva mai redus, însă în continuare onorabil, și folositor mai ales pentru cei care obișnuiesc să își încarce astfel telefoanele. Iar bateria este suficientă pentru clasicele două zile de utilizare ceva mai temperată, sau pentru o zi și jumătate de utilizare mai intensă. Cum spuneam, exact la nivelul așteptărilor.