Silicon Valley Bank s-a prăbuşit, în cel mai mare faliment bancar din 2008 încoace

Scris de | 12 martie, 2023
Silicon Valley Bank s-a prăbuşit, în cel mai mare faliment bancar din 2008 încoace

Finalul de săptămână ne-a adus un faliment răsunător în zona unde banking-ul se intersectează cu tehnologia. Silicon Valley Bank s-a prăbuşit, în cel mai mare faliment bancar din 2008 încoace. A încercat să atragă capital în ultima săptămână, nu a reuşit şi a avut parte de un număr record de entităţi care şi-au retras banii de la bancă.

Silicon Valley Bank a pierdut iniţial 1.8 miliarde de dolari în vânzarea de obligaţiuni în care investise. Apoi a decis să strângă bani pentru a îşi consolida afacerea. Ideea era să vândă acţiuni în valoare de 1.25 miliarde de dolari spre investitori (common stock), acţiuni convertibile preferenţiale în valoare de 500 de milioane de dolari şi acţiuni common stock separate, tot de 500 de milioane de dolari spre General Atlantic.

A făcut anunţul cu privire la vânzare miercuri, fix când banca crypto Silvergate anunţa că îşi reduce operaţiunile. Silicon Valley Bank are 8500 de angajaţi şi a suferit un exod de numerar de la companiile tech care aveau bani la această bancă. Autorităţile din California au pus sechestru pe bunurile sale şi au numit Federal Deposit Insurance ca administrator. Guvernul ia în calcul să vândă SVB sau părţi din ea în următoarele 24 sau 48 de ore.

SVB a început să aibă probleme atunci când Founders Fund al lui Peter Thiel şi alte firme din domeniu au sfătuit companiile tech să îşi retragă banii de la bancă. SVB are filiale în Canada, Marea Britanie, China, Germania, India, Israrel, Suedia. Banca era fondată în 1983 în California şi a crescut enorm în ultimul deceniu. Printre numele mari care aveau bani la Silicon Valley Bank se număra Roku, Roblox, Circle, Axsome Therapeutics, Compass Coffee şi mulţi alţii.

Banca deservea în special startup-uri şi companii tech.

Sursa foto

Etichete: , , ,

Sursa: Washington Post