Dispută pe Reddit: a falsificat sau nu Samsung fotografiile cu Luna cu Space Zoom?

Scris de | 13 martie, 2023
Dispută pe Reddit: a falsificat sau nu Samsung fotografiile cu Luna cu Space Zoom?

Sunt lucruri mai importante pe tema cărora să te scandalizezi în ziua de azi, dar iată că o postare pe Reddit a încins spiritele fanilor Samsung. E vorba despre abilitatea lui Galaxy S23 Ultra a face fotografii clare şi spectaculoase cu Luna.

E vorba despre fotografiile cu Luna realizate cu funcţia Space Zoom. Aparent în urma unor teste realizate de multipli utilizatori de pe Reddit s-a descoperit că e mai mai degrabă un truc din AI decât o evoluţie a opticii. Galaxy S23 Ultra, ca şi cei doi predecesori dinaintea sa oferă zoom optic 3X şi 10X, dar şi digital 100X. Samsung are şi tehnologia AI Super Resolution, care face foarte clare imaginile capturate la o distanţă foarte mare.

Subreddit-ul Android „u/ibreakphotos” prezintă un test şi experiment care dovedeşte că Space Zoom produce poze false cu Luna. Redditorul respectiv insistă că nimeni nu a reuşit să dovedească până acum autenticitatea capturilor cu Luna realizate cu S20 Ultra şi modele ulterioare. Utilizatorul a testat efectul descărcând o versiune de înaltă rezoluţie a imaginii cu Luna, apoi a scăzut-o la o imagine cu rezoluţie de 170 x 170 pixeli.

A aplicat apoi un efect de Gaussian Blur pentru a şterge orice detalii finale. Apoi a prezentat captura rezultată, blurată şi mărită pe un monitor, pusă în full screen. S-a dus la capătul camerei şi a dat zoom cu un S23 Ultra pe acel ecran cu poza blurată cu Luna. După ceva procesare telefonul a capturat un cadru cu Luna cu mult mai multe detalii decât avea originalul, inclusiv cratere în plus.

Samsung se foloseşte de AI să pună cratere şi alte detalii în locuri care erau doar colecţii de pixeli bluraţi. Sunt folosite şi imagini reper pentru a recupera detalii pierdute, iar AI-ul ar fi fos antrenat cu multe seturi de imagini cu Lună. Testul pare bine făcut, aşa că aşteptăm un răspuns oficial de la Samsung sau un test pe viu. Aici găsiţi subreddit-ul. Nu ar fi prima companie care procedează aşa, ştiu că şi Xiaomi sau Huawei au păţit la fel la un moment dat.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Apple Insider