Controlul cu puterea minţii este acum real şi poate pune în mişcare roboţi militari

Scris de | 21 martie, 2023
Controlul cu puterea minţii este acum real şi poate pune în mişcare roboţi militari

În vreme ce Elon Musk se tot chinuie se obţină aprobări pentru teste pe oameni ale soluţiei Neuralink, lucrurile se mişcă ceva mai rapid în industria militară. Acolo interfaţa creier-computer e ceva mai bine pusă la punct deja.

Cei de la Universitatea de Tehnologie din Sydney au dezvoltat un biosenzor, care le permite oamenilor să controleze dispozitive doar cu gândurile lor. Întregul sistem implică un Microsoft HoloLens personalizat, astfel încât să citească undele cerebrale şi să le transforme în comenzi. El poate procesa şi executa până la 9 comenzi în doar 2 secunde. Proiectul a fost realizat împreună cu departamentul de Apărare al Australiei.

Aparent e mai mult decât un proiect de laborator, funcţionează şi la exterior, „oriunde, oricând”. Astfel dispare necesitatea unei tastaturi, mouse, control tactil, comandă vocală sau gesturi. Senzorul e pe bază de silicon şi grafen, ceea ce îl face rezistent la coroziune şi uzură. Biosenzorul se poate purta şi în condiţii meteo vitrege, ceea ce îl face ideal pentru soldaţi.

Aparatul respectiv poate citi semnale EEG (elecroencefalogramă practic) şi le transmite spre un robot patruped, care le preia drept comenzi. Senzorii sunt ataşaţi de scalp şi faţă de Neuralink nu e nevoie de vreun implant sau operaţie. Acurateţea la controlul robotului a fost de 94%. Tehnologia ar putea fi folosită şi în domeniul sănătăţii, pentru pacienţii care au probleme de mişcare.

Etichete: , , , ,

Sursa: Slashgear