Meta a creat un AI care poate detecta obiecte ce nu au mai fost văzute în prealabil

Scris de | 6 aprilie, 2023
Meta a creat un AI care poate detecta obiecte ce nu au mai fost văzute în prealabil

Am tot văzut AI-uri şi chatboţi în ultima vreme, care de care mai complex şi pus să se „antreneze” cu cantităţi uriaşe de date. De aceea ceea ce a făcut Meta e special: a lansat un model AI care poate detecta obiecte pe care nu le-a mai văzut în prealabil.

AI-ul trebuie de obicei antrenat cu materiale existente pentru a detecta obiecte, dar Meta a găsit o modalitate pentru că tehnologia să descopere obiecte fără ajutor. Compania a creat un model AI numit Segment Anything, care poate detecta obiecte în fotografii şi video-uri chiar dacă ele nu făceau parte din training set. Poţi selecta obiectele dând click pe ele sau folosi prompt-uri de text free form.

Reuters explică asta mai clar: poţi scrie „pisică” şi vedea AI-ul cum încercuieşte toate felinele din poză. Acest model AI poate lucra în tandem şi cu alte modele. Poate ajuta la reconstruirea unui obiect în 3D folosind o singură imagine sau chiar desena din imaginile preluate de la un headset mixed reality. Atât modelul AI, cât şi un dataset se vor putea descărca fără o licenţă non comercială.

Practic nu îl poţi folosi pentru a face bani, pentru un business. E doar pentru cercetare şi studiu. Deocamdată Meta foloseşte ceva similar pentru a modera conţinut interzis, a recomanda postari şi a tăgui poze. Evident sunt limitări, precum detectarea marginilor obiectelor. Meta are şi alte produse AI revoluţionare, ca un translator pentru limbajele fără text scris.

Etichete: , , ,

Sursa: Engadget