Canada a dat o lege prin care obliga Netflix să susţină producţiile canadiene

Scris de | 28 aprilie, 2023
Canada a dat o lege prin care obliga Netflix să susţină producţiile canadiene

Canada setează un precedent periculos, deoarece tocmai a dat o lege prin care obligă Netflix şi alte servicii de streaming să susţină conţinuturile canadiene. O lege socialistă şi populistă, pe care o disecăm mai jos.

Autorităţile din Canada au aprobat o propunere de lege care impunea celor de la Netflix, Spotify şi altor companii să plătească pentru a susţine producţiile canadiene. E vorba despre filme, seriale, muzică şi alte conţinuturi. Legea a trecut de Senat joi şi e cunoscută drept Bill C-11. Aceleaşi reglementări sunt deja aplicaţie posturilor de TV şi broadcasterilor tradiţionali.

Regulile se aplică doar marilor companii şi nu creatorilor de conţinut individuali de pe YouTube spre exemplu. Comitetul CRTC (Canadian Radio Television and Telecommunications Commission) are acum putere asupra companiilor de streaming. Ele pot fi amendate sau penalizate în alte moduri dacă nu susţin filmele şi muzica din Canada.

Criticii se tem de supra regularea peisajului de streaming, cu un Guvern care controlează ce video-uri şi melodii pot canadienii să asculte. Şi YouTube şi TikTok se opun legii. Problema nu e neapărat cu legea, ci cu faptul că e foarte vagă. Cine decide că un conţinut merită finanţat şi unul nu? Tara din nordul SUA nu e singualra totuşi: UE cere ca minim 30% din ce difuzează reţelele de streaming să fie conţinut produs local. Şi Australia a pus recent core de genul pentru Disney+, Amazon Prime, Netflix.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Engadget