Palantir a prezentat un AI special pentru război „etic” şi „legal”

Scris de | 28 aprilie, 2023
Palantir a prezentat un AI special pentru război „etic” şi „legal”

Palantir e un nume mare printre companiile tech militare din SUA şi tocmai a dezvoltat un AI special pentru un război mai „etic” şi „legal”. Palantir e compania care se ocupă cu serviciile de supraveghere din SUA, cele din segmentul de imigraţii şi vamă.

E o companie fondată de Peter Thiel, care are conexiuni multiple cu Pentagonul. Marţi compania a lansat un demo video cu cel mai nou produs al său, Palantir Artificial Intelligente Platform (AIP). Sistemul este gândit pentru a integra LLM-uri (Large Language Models), nu foarte diferit de ChatGPT cu GPT4 de la OpenAI sau Google BERT. Diferenţa e că se aplică la câmpul de luptă.

În demo-ul video un „operator militar” care monitorizează teatrul de război est european descoperă forţe inamice lângă graniţă şi apoi foloseşte un chatbot în stil ChatGPT. Acest asistent va trimite drone pentru recunoaştere şi va declanşa răspunsuri tactice la agresiunea detectată şi apoi va bloca şi comunicaţiile inamicilor.

AIP-ul va estima compoziţia batalionului inamic şi capabilităţile sale, folosind o dronă Reaper pentru recunoaştere. AI-ul sugerează apoi răspunsul potrivit în funcţie de armura vehiculelor inamice. AIP-ul foloseşte un sistem clasificat, care poate analiza în timp real date secrete şi desecretizate, totul în mod etic şi legal.

Al doilea principiu este că toate consecinţele acţiunilor să fie analizate şi toată operaţiunea să fie trecută într-un jurnal digital. Al treilea principiu al sistemului este împiedicarea de acţiuni neautorizate. Există şi un element uman care previne ca acţiunile să scăpe de sub control. Nu e foarte clar ce se întâmplă dacă sistemul ajunge sub controlul inamicului.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Engadget