Oamenii de ştiinţă au creat o cameră în formă de pilulă, care se poate înghiţi pentru diagnosticare

Scris de | 8 iunie, 2023
Oamenii de ştiinţă au creat o cameră în formă de pilulă, care se poate înghiţi pentru diagnosticare

Conceptul de tub introdus în aparatul digestiv pentru a analiza eventuale afecţiuni ale stomacului, esofagului sau intestinelor ar putea fi depăşit. Oamenii de la ştiinţă de la GW School of Medicine & Health Sciences au creat o capsulă/ camera video în formă de pilulă care poate fi controlată de la distanţă.

Tehnologia le permite doctorilor să piloteze o capsulă video în miniatură, cunoscută drept NaviCam. Va naviga prin sistemul digestiv şi va fotografia şi vizualiza zonele cu probleme, oferind o alternativă la endoscopia tradiţională. Foloseşte un magnet extern şi joystick-uri în stilul celor de la jocuri video pentru mişcare.

O endoscopie clasică este o procedură invazivă şi stresantă pentru pacienţi, plus că e costisitoare din cauza anesteziei şi a efectelor secundare. Capsulele controlate magnetic pot fi o modalitate rapidă şi uşoară de a testa pentru probleme de sănătate în tractul digestiv superior şi a detecta ulcerele sau cancerul de stomac.

Tehnologia e doar în faza de testare şi până acum rezultatele au fost pozitive. Meltzer şi colegii săi de la compania AnX Robotica au realizat un studiu pe 40 de persoane şi au descoperit că doctorii pot controla capsula cu precizie pentru a ajunge în părţile importante ale stomacului. Asta cu o vizualizare cu 95% succes.

Marele plus e ca pacienţii scapă de sângerări, inflamaţii şi leziuni. Folosirea unei camere capsulă nu pune probleme de sănătate, dar nici nu putem avea parte de biopsii de exemplu, deoarece capsula se degradează în corp.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget