Ce se întâmplă în cazul unei implozii a unui submarin?

Scris de | 23 iunie, 2023
Ce se întâmplă în cazul unei implozii a unui submarin?

De o săptămână încoace feed-urile de ştiri ne-au fost dominate de drama celor 5 persoane aflate la bordul submarinului Titan, care a coborât în adâncul Oceanului Atlantic. Cei de la bord doreau să vadă epava Titanicului de aproape şi au sfârşit moarte din cauza unei implozii.

În acest articol aflaţi ce presupune o implozie a unui submarin. O bună perioadă de timp am crezut că submarinul s-a pierdut în Ocean, motiv pentru care el a fost căutat intens, în încercarea de a îi salva pe 5 pasageri de la sufocare. Spre deosebire de o explozie, care implică o eliminare rapidă de energie, o implozie implica o forţă puternică, de amploare, care striveşte un obiect incapabil să reziste la acea forţă.

În general are de-a face cu diferenţa mare de presiune între interiorul unui vas şi zona de afară. La nivelul mării oamenii au parte de o atmosferă de presiune (14.7 PSI), din cauza „greutăţii” aerului din atmosfera care îi apasă. Când începe scufundarea în Ocean creşte şi presiunea, de vreme ce apa e mai densă decât aerul.

Greutatea apei te va strivi. Gândiţi-vă şi la decompresia unui avion, când vedeţi o persoană trasă printr-o uşă de avion deschisă într-un film. Aici opusul se întâmplă. Presiunea nu se pierde în cazul submarinului, ci forţează intrarea. O atmosferă de presiune se adăugă la fiecare 10 metri adâncime. Un submarin face opusul unui avion sau nave spaţiale. Acelea ţin presiunea în jurul unei atmosfere la interior atunci când la exterior sunt forţe mai scăzute.

Un submarin respinge presiunea externă, aşa încât orice e la inerior rămâne la aceeaşi presiune normală. Implozia e aidoma strivirii unei doze de Cola, iar vasul cedează la presiune. Motivul e în general coborârea la o adâncime prea mare.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Slashgear