Europa explorează spaţiul cosmic folosind telescopul Euclid, tocmai lansat

Scris de | 2 iulie, 2023
Europa explorează spaţiul cosmic folosind telescopul Euclid, tocmai lansat

Europa se implică serios în cursa spaţială şi a lansat propriul său telescop orbital. E vorba despre telescopul european Euclid, care va fi lansat pentru a explora „universul întunecat”. A fost integrat la bordul unei navete şi vorbim despre un telescop orbital care are rolul de a descoperi fenomene cosmice misterioase cunoscute drept materie întunecată şi energie întunecată.

Acestea sunt mult mai răspândite decât credem, reprezentând 95% din universul cunoscut. În dimineaţa zilei de sâmbătă, 1 iulie 2023, o rachetă SpaceX Falcon 9 având la bord o navetă European Space Agency Euclid s-a ridicat din Cape Canaveral, Florida. Telescopul operează aproape în spectrul infraroşu şi a fost denumit astfel după matematicianul din antichitate care e considerat părintele geomeriei.

La bord se află o cameră de 600 de megapixeli, pe care astronomii o vor folosi pentru a cartografia şi a realiza imagini ale unei treimi a boltei cereşti în următorii 6 ani. Euclid este dotat cu un spectrometru aproape de infraroşu şi cu un fotometru care măsoară fenomenele cosmice ale galaxiilor.

Fizicienii speră ca Euclid le va permite să îşi dea seama dacă teoria lui Albert Einstein, cea a relativităţii generale funcţionează altfel la o scară cosmică. Misiunea a implicat costuri de 1.4 miliarde de dolari şi va dura cel puţin 6 ani. Dacă totul merge bine atunci Euclid va fi eliberat în spaţiu după o călătorie de o lună.

Va ajunge în orbita solară, la aproape 1.6 kilometri de Pământ. Apoi va examina galaxii aflate la o distanţă de până la 10 miliarde de ani lumină de Pământ.

Etichete: , , , , , ,