Huawei şi Ericsson au semnat o înţelegere pentru licenţierea brevetelor 5G

Huawei a anunţat un parteneriat pe termen lung pentru licenţe globale cu compania suedeză Ericsson. Vestea ridică multe sprâncene, deoarece aceste două companii concurează acerb în zona echipamentelor 5G.

Parteneriatul acoperă standarde precum 3GPP, ITU, IEEE şi IETF pentru tehnologii 3G, 4G şi 5G. Parteneriatul vizează vânzările de echipament de reţea şi terminale pentru larg consum, permiţând celor două companii să îşi folosească tehnologiile brevetate între ele. Huawei a subliniat că este pe primul loc la numrul de brevete înregistrate la European Patent Office, cu peste 4500 de înregistrări.

Compania suedeză se aşteaptă la venituri aproape 1 miliard de dolari obţinute doar din licenţierea de brevete în 2023. Ericsson are peste 60.000 de brevete şi este unul dintre liderii pieţei ca vânzător de echipamente 5G. Pe multe pieţe a preluat contractele pe care le-ar fi obţinut Huawei dacă nu avea parte de interdicţiile din partea Vestului.

O parte au mers şi spre Nokia Networks, iar recent au apărut jucători noi în domeniu, precum OPPO sau Samsung. La brevete 4G şi 5G totuşi Huawei este greu de depăşit, având tehnologii vitale pentru standarde de comunicaţii.