EKWB te ajută să-ți transformi PlayStation 5-ul în PC cu răcire pe lichid

Scris de | 2 octombrie, 2023
EKWB te ajută să-ți transformi PlayStation 5-ul în PC cu răcire pe lichid

Pasionații de calculatoare puternice vor recunoaște imediat numele EKWB, unul dintre cei mai mari producători de componente și accesorii pentru răciri pe lichid. Expertiza companiei nu se rezumă doar la PC-uri însă, iar recent am făcut cunoștință cu EK-QuantumX CoolingStation Monoblock pentru PlayStation 5. Este vorba despre un monoblock care se instalează peste PCB-ul consolei și necesită o carcasă mATX de PC pentru a-l putea monta. Evident, este vorba despre o soluție enthusiast care necesită ceva abilități tehnice și îți va scoate consola din garanție.

Monoblock-ul pentru PlayStation 5 este diferit de unul pentru PC, fiind mai mare ca și suprafață. Acesta acoperă toate componentele importante de pe placa de bază, adică SoC-ul AMD care cuprinde procesorul și placa video, VRM-ul acestuia, memoria GDDR6 unificată și chiar și locașul pentru SSD M.2. Singurul mare dezavantaj în cazul acestui monoblock EKWB este nevoia de a-l monta mai apoi într-o carcasă mATX pentru PC. Ai nevoie de o pompă care să asigure fluxul de lichid, un radiator cu ventilatoare și toate furtunurile pentru a le conecta între ele. Ah, și era să uit, ai nevoie și de o sursă ATX, întrucât kit-ul EKWB va face conversia alimentării la două cabluri PCIe 8-pin.

EK-QuantumX CoolingStation Monoblock pentru PlayStation 5 este fabricat din cupru suflat cu nichel și o placă transparentă din material acrilic. Se obține nu doar o construcție foarte solidă, dar și arătoasă care face efortul asamblării să merite din plin. Adevărata problemă cu acest monoblock mai rămâne prețul, acesta fiind disponibil la 449€ – adică cam cât consola. Iar la prețul ăsta mai adaugi costul carcasei și al celorlalte componente pentru răcirea pe lichid și te uiți la vreo 1.200 – 1.300€ pentru tot setul. Iar odată ce-ai plătit banii ăștia, nu știi nici măcar dacă o să merite întrucât producătorul nu a vorbit despre îmbunătățirile aduse de această conversie. Îmi imaginez că sunt simțitoare, dar niște date mai concrete înainte de a cere sute de euro nu ar strica.

Etichete: ,