Nu mai poți face upgrade gratuit de la licențe de Windows 7 și 8 la Windows 10

Scris de | 3 octombrie, 2023
Nu mai poți face upgrade gratuit de la licențe de Windows 7 și 8 la Windows 10

Inițial, Microsoft a anunțat că va permite upgrade-ul gratuit de la Windows 7, 8 și 8.1 la Windows 10 doar un an, timp considerat destul de către Microsoft pentru a aduce doritorii la cea mai recentă versiune a sistemului de operare de la acel moment. Totuși, deși termenul de valabilitate al ofertei a expirat, teoretic, de șapte ani deja, upgrade-urile gratuite au funcționat în continuare, fără probleme. Se pare însă că în luna septembrie a acestui an, acest upgrade gratuit a fost oprit în mod oficial.

Oferta era deja expirată din 2016

Conform ZDNet, în jurul datei de 20 septembrie, Microsoft a început să refuze upgrade-ul gratuit de la versiunile mai vechi de Windows la Windows 10. Ed Bott, editor al site-ului, spune că primea în continuare mesaje pe e-mail de la cititori, însă de pe 20 septembrie, cei care încercau să facă upgrade au fost întâmpinați cu un mesaj de eroare.

„Oferta de upgrade gratuită de la Microsoft pentru Windows 10 s-a încheiat la data de 29 iulie 2016. Modul de instalare pentru a obține un upgrade gratuit de la Windows 7/8 a fost de asemenea eliminat. Upgrade-urile la Windows 11 de la Windows 10 sunt încă gratuite.”, este mesajul de pe Microsoft Device Partner Center.

Nu este clar dacă în tot acest timp Microsoft pur și simplu a uitat, sau dacă a permis upgrade-ul cu bună știință, dar „oferta” se încheie după aproape 10 ani de la lansare.

Vestea bună este că cei care au făcut deja upgrade la Windows 10 de la 7, 8 sau 8.1, pot în continuare să facă upgrade gratuit la Windows 11. Nu este clar pentru ce perioadă de timp va fi disponibilă această ofertă, însă dacă istoria recentă ne-a învățat ceva, este că Microsoft nu se va grăbi să oprească upgrade-urile prea curând.

Din fericire, toate computerele noi cu sistem de operare preinstalat, sunt deja echipate cu Windows 11, în timp ce componentele recente precum procesoare sau plăci video, nici măcar nu mai sunt compatibile cu versiuni mai vechi de Windows, din lipsă de drivere. Astfel, singura opțiune în acest moment rămâne cea mai recentă versiune. Lipsa upgrade-ului gratuit afectează doar utilizatorii de computere mai vechi sau pe cei care doreau să cumpere licențe de Windows mai vechi de pe site-uri neoficiale, pentru a le folosi pentru upgrade gratuit la versiunile mai noi.

Etichete: , , , ,

Sursa: ZDNet