Lux spațial: costumele astronauților care vor ajunge pe Lună vor fi făcute de Prada

Scris de | 6 octombrie, 2023
Lux spațial: costumele astronauților care vor ajunge pe Lună vor fi făcute de Prada

Astronauții NASA implicați în misiunea Artemis care va aseleniza vor avea costume care poartă amprenta designului Prada. Casa de modă italiană va lucra la respectivele costume alături de o altă companie privată, Axiom Space, care a prezentat deja un prototip al costumelor (detalii aici). Într-un comunicat de presă, Axiom spune că Prada va aduce expertiza sa cu privire la materiale și procesul de fabricație al costumelor.

Mulți se vor întreba probabil în ce constă această expertiză, însă Prada nu este recunoscută doar pentru prezentările sale de modă și hainele de lux, compania fiind implicată de asemenea și în competiția de navigație America’s Cup. „Prada are o experiență considerabilă cu diferite tipuri de materiale și ar putea aduce contribuții tehnice reale la straturile exterioare ale noului costum spațial” a declarat pentru BBC profesorul Jeffrey Hoffman, care a zburat de 5 ori la bordul unor misiuni NASA și a ieșit de 4 ori în spațiu.

Hoffman mai spune și că oamenii nu ar trebui să se aștepte totuși ca noile costume să aibă vreun element de design țipător. Cel mai important lucru este păstrarea căldurii în interiorul costumului, alături de siguranța sa. „Un costum spațial e ca o navetă în miniatură. Trebuie să ofere presiune, oxigen, să îți mențină temperatura în parametri normali” explică Hoffman.

Axiom și Prada promit, prin această colaborare, să folosească „tehnologii și design inovativ” care vor permite „o explorare a suprafeței lunare mai mare ca până acum”. Misiunea Artemis 3 va fi pentru prima oară când omenirea se va întoarce pe Lună de la aselenizarea din 1972, a lui Apollo 17. De asemenea, la bord se va afla prima femeie care va ateriza pe Lună – Cristina Koch.

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: Prada to design Nasa's new Moon suit