NASA a prezentat noile costume pentru astronauții din misiunile lunare Artemis

Scris de | 16 martie, 2023
NASA a prezentat noile costume pentru astronauții din misiunile lunare Artemis

NASA și Axiom Space au ținut un eveniment în cadrul căruia a fost prezentat primul prototip al noilor costume pe care le vor purta astronauții ce vor lua parte la misiunile Artemis. Realizate și accesorizate special pentru mediul lunar, costumele au fost arătate la Centrul Spațial Johnson din Houston, și sunt opera celor de la Axiom Space, companie din Texas contractată de NASA special pentru fabricarea materialelor de îmbrăcăminte pentru misiunile Artemis.

Misiunea Artemis I, care a avut rolul de a testa racheta de nouă generație a celor de la NASA, alături de capsula Orion, a avut succes, fiind finalizată în decembrie. Nu a existat echipaj la bord, iar naveta a realizat un zbor în jurul Lunii, întorcându-se apoi pe Pământ. Astfel, agenția spațială lucrează la Artemis II, urmând să anunțe curând, alături de Agenția Spațială Canadiană, care vor fi cei patru astronauți care se vor afla la bordul misiunii care va avea o rută similară cu cea a lui Artemis I.

Un succes în cadrul lui Artemis II ar duce la Artemis III, care va însemna și întoarcerea oamenilor pe suprafața satelitului natural al Pământului. Aceasta ar urma să fie prima expediție la polul sud al Lunii, și de asemenea prima care va trimite o femeie pe suprafața acesteia.

Costumele pentru misiunile Artemis sunt numite de Axiom AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit), și sunt mai flexibile decât vechile combinezoane Apollo, cu mai multe mobilitate și variabilitate în funcție de dimensiunile celui sau celei care le va purta. Conform NASA, cel puțin 90% din populația SUA poate îmbrăca un astfel de costum, care va încorpora sistemele de life-support, mecanismele de presiuni și alte electronice.

Detaliile exacte ale costumului sunt încă păstrate „sub cheie”, iar versiunile prezentate au avut un strat extern suplimentar, de culoare gri, cu dungi albastre și puțin portocaliu, alături de logo-ul Axiom pe piept. Acest strat este însă menit să ascundă designul proprietar al companiei pentru adevăratul strat exterior al costumului. Culoarea reală a costumelor pe care le vor purta astronauții NASA la polul sud al Lunii va fi alb, deoarece aceasta este cea mai bună variantă pentru a reflecta lumina puternică a soarelui de pe suprafața lunii și pentru a-i proteja pe astronauți de căldură.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Nasa reveals new spacesuit for Artemis moon landing