Samsung a prezentat oficial Exynos 2400, procesorul pe care îl vom primi pe Galaxy S24

Scris de | 6 octombrie, 2023
Samsung a prezentat oficial Exynos 2400, procesorul pe care îl vom primi pe Galaxy S24

Seria Galaxy S23 a oferit, pentru prima dată după multă vreme, o singură configurație hardware la nivel mondial pe flagship-urile de la Samsung, bazată pe Snapdragon 8 Gen 2, spre bucuria fanilor, în special a celor din Europa, care primeau, de obicei o variantă cu Exynos. Se pare însă că S24 se va întoarce la Exynos, însă dacă informațiile despre noul procesor Exynos 2400 se dovedesc a fi și practice, s-ar putea ca utilizatorii care primesc modelul cu procesor Qualcomm să fie cei care trag „bățul scurt”.

Exynos 2400 pare să ofere un salt major de performanță

Samsung nu a mai lansat un model Exynos 2300 anul acesta pe niciun telefon, deci noul Exynos 2400 va fi succesorul de facto al lui 2200. Astfel, pentru că a fost „sărită” o generație, aportul de performanță va fi unul enorm. Anunțul.Samsung Semiconductor a fost făcut în cadrul conferinței System LSI Tech Day, care a avut loc în SUA.

foto: Samsung

Deși nu s-a intrat în foarte multe detalii tehnice, avem măcar o idee despre performanța în plus pe care să o așteptăm. Vorbim despre 70% aport de performanță în sarcini pe CPU și o performanță de 14,7 ori mai înaltă în aplicații care folosesc procesare AI. De exemplu, vei putea rula, pe telefoanele Galaxy S24 echipate cu Exynos 2400, aplicații cu AI generativ care poate rula local pe telefon, fără să mai acceseze un server în cloud.

La capitolul GPU, Samsung se laudă cu o soluție proprietară numită Xclipse 940. Aceasta este dezvoltată în parteneriat cu AMD și este bazată pe arhitectura RDNA 3, care permite jocurilor video de mobil să folosească efecte avansate precum ray tracing pentru îmbunătățirea umbrelor, reflexiilor și iluminării mediilor virtuale.

Informațiile neoficiale sugerează și mai multe îmbunătățiri

Din păcate, aici se opresc detaliile oficiale. Neoficial șim că noul procesor va folosi, pentru prima dată în istoria companiei, o configurație cu 10 nuclee fizice într-o configurație „exotică” 1+2+3+4.

Acesta vor fi bazate pe specificațiile ARMv9 și vor fi integrate astfel:

  • Un nucleu principal Cortex-X4 la 3.1 GHz de performanță înaltă pentru sarcini avansate
  • Două nuclee Cortex-A720 la 2,9 GHz care vor ajuta nucleul principal la nevoie
  • Trei nuclee Cortex-A720 la 2,6 GHz pentru sarcini mai puțin complexe
  • Patru nuclee Cortex-A520 la 1,8 GHz pentru cele mai puțin solicitante sarcini și funcții de bază

Procesorul Exynos 2400 va oferi suport pentru memorie RAM LPDDR5X și stocare pe format UFS 4.0, dar și pentru senzori foto de până la 320 megapixeli. Galaxy S24 Ultra este așteptat însă tot cu o cameră de 200 megapixeli, la fel ca modelul de anul acesta. Mai interesantă este însă posibilitatea de a putea urca framerate-ul filmărilor 8K de la 30 la 60 de cadre pe secundă, datorită unui nou procesor de imagine integrat.

Este așteptat și un nou modem 5G proprietar de la Samsung, modelul Exynos 5300, care asigură atât viteze mari de transfer pe rețelele telecom, dar și compatibilitate cu standardul Narrowband Internet of Things (NB-IoT), cât și conectivitate la sateliți pentru apeluri de urgență, la fel ca pe cele mai noi modele iPhone (NTN).

Etichete: , , ,

Sursa: Samsung