Apple și Qualcomm au picat la pace și vor colabora în continuare

Scris de | 9 octombrie, 2023
Apple și Qualcomm au picat la pace și vor colabora în continuare

Apple a tot încercat în ultimii ani să devină o companie independentă atunci când vine vorba despre construcția propriilor dispozitive. Producătorul american a început cu propriul sistem de operare pentru iPhone, debutând cu iOS cu mai bine de un an înainte ca Google să lanseze primele versiuni de Android. Asta a fost urmată de o reușită hardware, atunci când au debutat chip-urile M1 și derivatele, iar acum, pare că producătorul american și-a călcat puțin pe ego și a ales să pice la pace cu Qualcomm, astfel continuând colaborarea cu aceștia în ceea ce privește chip-urile de rețea din noile telefoane.

Nu este un secret faptul că Apple și Qualcomm au cam intrat în competiție directă pe piața de procesoare de telefoane. De când americanii se joacă cu chip-urile ARM, părinții Snadragon-ului par că au luat-o personal, încercând an de an să scoată ceva și mai puternic, mai-mai să bată noul A-nu știu cum Bionic. Dar o categorie unde Apple nu are nici un cuvânt de spus (încă) este pe domeniul modemurilor, iar în cazul seriei de telefoane iPhone 15, cei de la Qualcomm au strălucit odată ce oamenii au început să testeze modelul de rețea Snapdragon X70 cu care sunt dotate noile dispozitive.

Ce se întâmplă cu modem-ul creat de Apple?

Dacă ați urmărit atent mișcările celor de la Apple, este o șansă bună să vă amintiți că prin 2019, compania a cumpărat divizia de modem-uri de la Intel cu „numai” un miliard de dolari. Iar cu o așa investiție, era la mintea cocoșului că producătorul american vrea să își construiască propriul chip de rețea. Dar tot în 2019, cei de la Apple au acceptat pentru prima dată eșecul și au inclus chip-uri Qualcomm în telefoanele lansate începând cu acel an. Era asta, sau pierdeau cursa pentru adopția 5G, iar când ești un producător de telefoane serios, asta nu este o variantă.

Ba mai mult decât atât, Qualcomm au fost atât de convinși că Apple va înceta colaborarea încât planurile financiare pe termen lung ale companiei nici măcar nu mai includ parteneriatul începând cu telefoanele lansate în 2024. Cu toate astea, pare că situația s-a schimbat, ceva a intervenit între timp și colaborarea continuă. Și aș putea spune că este benefică pentru ambele companii, dar știindu-i pe băieții din Silicon Valley, nu cred că vom mai auzi prea mult de componente Qualcomm, ori alt producător 3rd party, în vreun telefon de-ale companiei.

Etichete: , ,