Adio MIUI? Xiaomi ar putea trece la MiOS

Scris de | 10 octombrie, 2023
Adio MIUI? Xiaomi ar putea trece la MiOS

Xiaomi pare că se pregătește să renunțe la vechiul MIUI, probabil veriga cea mai slabă a telefoanelor sale. Compania nu încerca să ascundă faptul că interfața sa era inspirată foarte mult de iOS-ul de la Apple, iar, în curând, cele două sisteme de operare vor fi și mai similare. În locul vechiului MIUI, Xiaomi pregătește ceva numit MiOS, care pare să fie la doar o literă distanță de software-ul Apple. Nu este încă foarte clar dacă și interfața va fi semnificativ schimbată.

MiOS ar putea fi un sistem de operare proprietar, la fel ca Harmony OS

MIUI este un nume pe care Xiaomi îl folosește încă din 2010, când încă realiza „clone” de iPhone pentru piața din China. Compania a atins însă în 2024 o bază de utilizatori activi de peste 564 de milioane pe lună la nivel global, iar „vechiul” MIUI nu pare să mai răspundă la fel de bine necesităților acestora. MIUI 14 ar putea fi astfel ultima variantă a acestui software proprietar Xiaomi, înainte de a fi înlocuit cu un MiOS complet nou.

Există speculații despre natura MiOS. Pe de-o parte, acesta ar putea fi doar încă un launcher avansat pentru Android, la fel ca MIUI, care schimbă complet interfața de utilizare și adaugă funcții care nu se regăsesc în Android-ul „standard”. Pe de altă parte, există zvonuri care sugerează că Xiaomi ar lucra la un sistem de operare proprietar, bazat pe Android Open Source Project (AOSP), care va beneficia de propriile servicii și care va rula pe toate dispozitivele de la Xiaomi, de la smartphone-uri, la tablete, ceasuri și mașini electrice.

Această inițiativă este similară cu cea abordată de Huawei, care după restricțiile SUA a lansat Harmony OS, un sistem de operare universal, bazat tot pe Android, care nu mai folosește deloc servicii de la Google.

Tot ce avem momentan tangibil în raport cu MiOS este o captură de ecran a unei versiuni „Developer Beta”, care dezvăluie că pachetul de instalare are 8,25 GB. De asemenea, Xiaomi a înregistrat domeniul mios.cn, iar acel beta ar părea că ar fi disponibile online în China și ar putea fi testat „neoficial” pe dispozitivele compatibile.

Etichete: , ,

Sursa: GSM Arena