În 2018, când Huawei nu era încă sub restricții din partea autorităților americane, compania făcea o schimbare cel puțin ciudată. În locul cardurilor de memorie microSD, standard pentru întreaga industrie, Huawei dezvolta propriul standard pentru stocare externă: Nano Memory, cu o formă apropiată de cea a unui nano-SIM. De atunci, compania a folosit pe telefoanele sale aproape exclusiv acest standard, iar abia acum, în 2013, apare și primul partener care produce astfel de carduri: Lexar, care anunță și primul card cu capacitate înaltă de stocare.
Huawei oferea maximum 256 GB pe cardurile Nano Memory
Anterior, Huawei era singurul producător de astfel de carduri, iar capacitatea maximă de stocare disponibilă pe acestea era de 256 GB. Având în vedere că utilizatorii apelează din ce în ce mai rar la stocare externă, preferând telefoane cu stocare internă mai mare din start, Huawei probabil că nu a dorit să investească prea mult în dezvoltarea de carduri mai mari.
Lexar, în schimb, fiind un producător cu tradiție lungă în producția de carduri de memorie SD și microSD, are probabil acces mai facil la stocuri de cipuri NAND de capacitate înaltă pentru astfel de produse, așa că lansează din start un model de 512 GB. Cel mai probabil, stocurile de carduri NM de la Lexar vor fi redirecționate către China, acolo unde Huawei dă semne că și-ar reveni la o parte din „gloria” de altădată.
Cardurile NM de la Lexar folosesc protocolul eMMC 5.1, cu viteze de până la 90 MB/s la citire și 85 MB/s la scriere. Astfel, acestea ar trebui să ofere destul de multă bandă chiar și pentru înregistrări 4K cu telefonul direct pe stocarea externă. Și prețurile par a fi avantajoase pentru fanii Huawei. Dacă un card Huawei de 256 GB pe format NM costa între 50 și 80 de dolari pe Amazon sau alte magazine, noul model Lexar de 512 GB costă în jur de 100 de euro, preț care cu siguranță va scădea în campanii de reduceri.
Chiar dacă Huawei a dezvoltat standardul Nano Memory pentru telefoanele sale, compania este deschisă la colaborarea cu alți producători pentru integrarea lui. Avantajul cardurilor NM este dimensiunea cu 30% mai mică decât a cardurilor microSD și compatibilitatea cu slotul nano-SIM. Totuși, integrarea lui este mai complexă și ar putea duce atât la costuri mai mari de producție, cât și la plata unor licențe de utilizare către Huawei.