Samsung a vorbit despre memoria GDDR7, iar viitorul sună bine

Scris de | 23 octombrie, 2023
Samsung a vorbit despre memoria GDDR7, iar viitorul sună bine

Ne mai desparte minim un an de marele debut al memoriei GDDR7 de la Samsung, însă producătorul coreean a vorbit zilele trecute despre noul standard de memorie în cadrul Memory Tech Day care a avut loc în San Jose, California, SUA. Alături de infromațiile legate de următoarea generație de chip-uri de memorie, reprezentanții companiei au avut câteva cuvinte de spus și despre memoria tip HBM3E, dedicată plăcilor video profesionale.

Conform producătorului, primele chip-uri de memorie GDDR7 sunt la cuptor de ceva vreme. Asta nu înseamnă că sunt gata de lansare, iar un debut îl putem aștepta abia odată cu familiile de plăci video GeForce RTX 50 și Radeon RX 8000 – adică odată cu noile arhitecturi de la NVIDIA și AMD. Conform celor de la Samsung, noile chip-uri de memorie vor oferi un consum cu 50% mai mic în stand-by, ceea ce va reduce consumul plăcii video atunci când nu este utilizată, atunci când sunt conectate mai multe monitoare sau când pur și simplu rulezi sarcini ușoare.

Memoria GDDR7 va funcționa la 1.2V tensiune, comparativ cu GDDR6 și GDDR6X care necesită 1.35V. Se aude că noile chip-uri de memorie vor avea o viteză de 32Gbps, ceea ce se traduce în aproximativ 1TB/s lățime de bandă pe o placă video cu bus de 256 de biți. Traducere? Memoria GDDR7 va fi semnificativ mai rapidă decât generația actuală. Dar ca orice altă lansare nouă, și aceasta va fi limitată doar plăcilor video scumpe. Adică nu cred că vom vedea vreo NVIDIA GeForce RTX 5060 cu GDDR7, ci mai de grabă vom avea parte de un debut liniștit, pe high-end, urmând ca adopția la scară largă să se facă peste câțiva ani. Cu toate astea, atunci când va veni, memoria GDDR7 de la Samsung are potențialul să reducă considerabil consumul plăcilor video moderne, care a cam luat-o razna de câteva generații încoace. În plus, va repara și problemele cu memoria pe care le vedem pe GPU-urile accesibile lansate în ultimele luni.

Cât despre HBM3E, acest standard de memorie va fi dedicat plăcilor video profesionale. Știu, știu, pe vremuri cei de la AMD obișnuiau să folosească memorie HBM2 pe plăcile video consumer, dar asta s-a întâmplat strict din cauza problemelor de eficiență pe care le aveau aceste modele. Costul pentru memoria HBM este cam dublu față de GDDR, astfel nu avea să rămână o opțiune viabilă. HBM3E este un upgrade față de HBM3, oferind 1.225GB/s lățime de bandă pe un singur stack de memorie, ceea ce înseamnă că următoarele generații de GPU-uri profesionale vor fi și mai rapide ca până acum.

Etichete: