Telefoanele Huawei raportează aplicația Google drept malware

Scris de | 1 noiembrie, 2023
Telefoanele Huawei raportează aplicația Google drept malware

Telefoanele Huawei nu mai au acces la serviciile Google încă din 2019, însă utilizatorii din țările vestice continuă să instaleze aplicațiile preferate de la Google prin diverse metode alternative. Recent însă, o eroare a marcat aplicația oficială de căutare de la Google drept un virus pe dispozitivele Huawei, fiind detectată activitate ascunsă în fundal. Desigur, este vorba doar de un „false positive” al sistemului de securitate.

Sistemul de protecție Phone Manager de pe Huawei identifica aplicația oficială Google drept un troian

Pe de-o parte, este bine că Huawei are un sistem de securitate bine pus la punct, care scanează permanent activitatea aplicațiilor și atenționează utilizatorii dacă întâmpină activități „dubioase”. Având în vedere că mulți utilizatori instalează pe aceste dispozitive aplicații din tot felul de surse, întrucât AppGallery nu include chiar tot ceea ce ai nevoie pe mobil.

Pe de altă parte, există o posibilitate foarte redusă ca aplicația oficială de la Google să fie un „troian” care trimite SMS-uri în fundal către site-uri de adulți. Iată mesajul care era afișat de către Phone Manager-ul Huawei:

Această aplicație a fost detectată că trimite SMS-uri în mod privat, încurajând utilizatorii să plătească pentru conținut pentru adulți, să descarce/instaleze aplicații în mod privat sau să fure informații private, ceea ce poate provoca pagube materiale și scurgeri de informații personale. Vă recomandăm să o dezinstalați imediat.

Unii utilizatori au găsit o metodă prin care să elimine confuzia sistemului de securitate. Se pare că dacă intri în setările de aplicații și alegi să cureți cache-ul aplicației Phone Manager, totul se întoarce la normal. Cel mai probabil aceasta a fost o eroare temporară, iar odată ce sistemul de securitate identifică o „amenințare”, aceasta rămâne în cache până când aplicația problematică este ștearsă.

Aceasta nu este prima dată când un sistem de securitate de acest gen de pe smartphone-uri identifică aplicații oficiale drept malware. Google Play Protect a detectat recent pe dispozitivele Samsung aplicații precum Samsung Wallet sau Samsung Messages drept viruși care ar trebui dezinstalați imediat. Desigur, aceasta a fost o eroare a software-ului Google. Oricum, aceste aplicații nu ar fi putut fi dezinstalate, întrucât fac parte din OneUI-ul de la Samsung.

Etichete: , , ,

Sursa: 9to5google