Dyson Gen5 Detect Absolute – Absolut superb (REVIEW)

Dyson Gen5 Detect Absolute – Absolut superb (REVIEW)

Scris de | 7 noiembrie, 2023

Dacă ai ajuns la punctul în care îți faci singur/ă curat prin casă, probabil că ai auzit de Dyson. Și probabil că știi deja și renumele pe care îl are compania aceasta, mai ales în ceea ce privește aspiratoarele pe care le produce. Rareori în lumea tech găsești o companie care să reprezinte, în ochii utilizatorilor cel puțin, zicala „dai un ban, dar stai în față” mai bine ca Dyson. E o asociere care sunt convins însă că nu îi deranjează deloc pe britanici, și care îi menține în topul personal al multora.

Ce primești de 5000 de lei

E imposibil să vorbești despre un Dyson fără să menționezi întâi prețul, așa că o să încep cu asta de această dată. Dyson Gen5 Detect Absolute costă nici mai mult, nici mai puțin decât 4999 de lei, la momentul la care scriu eu acest review. Enorm, pentru un aspirator, ai putea spune, și probabil că ai avea dreptate, într-o anumită măsură. Însă hai să vedem și ce oferă, odată cu suma asta considerabilă pe care o cere.

În cutie, ai aspiratorul în sine, care este wireless, o stație pentru andocarea și încărcarea sa, pe care o poți pune pe perete, un încărcător, și 5 capete diferite: un capăt de curățare Fluffy Optic (acela cu iluminarea laser pe care sigur l-ai mai văzut dacă ești familiar cu produsele Dyson), un capăt de curățare Motorbar, unul motorizat pentru aspirarea părului, un capăt de curățare Crevice Tool și un capăt combi. Sunt multe, și din nume nu îți poți da seama neapărat ce face fiecare, deci promit să le explic pe rând, puțin mai târziu. 

Pachetul este destul de complet și complex, și prima oară când desfaci toate accesoriile s-ar putea să te întrebi „oare o să folosesc eu toate astea?”. Răspunsul este da, cel mai probabil, pentru că fiecare capăt are o întrebuințare diferită și vei descoperi că e extrem de util în ceea ce face. 

Aspiratorul în sine arată cam ca oricare alt aspirator vertical, în afară de coloritul specific Dyson, cu acea nuanță de violet pe care britanicii o folosesc pe device-urile lor. Recipientul în care se strâng praful și alte mizerii este transparent, ca să poți vedea cu ușurință când trebuie golit, iar mânerul te face să te simți ca un adevărat pistolar al viitorului atunci când îl folosești doar în modul de aspirator de mână. În partea de sus se observă și un filtru HEPA H13, care are rolul de a opri eliberarea particulelor în aer atunci când aspiri.

Fiecare cap are o întrebuințare

După ce ai așezat toate accesoriile și aspiratorul în fața ta ca piesele unui puzzle, e timpul să treci la asamblat. Lucrul acesta se realizează foarte ușor, pentru că sistemul de prindere și desprindere de pe gadget-urile Dyson este unul extrem de simplu și ușor de folosit – un buton roșu, pe care apeși în timp ce conectezi unul din capete la aspiratorul de mână sau la bara care îl transformă în aspirator vertical. 

Aspiratorul mic cântărește 3,5 kilograme, astfel că nu ar trebui să te trezești cu febră musculară a doua zi dimineața după ce îl folosești, deși s-ar putea să se simtă cam greu la finalul unei sesiuni de curățare. Eu l-am folosit mai mereu în modul vertical, nici așa nu e cu mult mai greu, și îl poți utiliza cu o mână și astfel, dacă ești puțin mai forțos.

Și acum, să vorbim despre capete (abține-te, te rog). Sunt cinci la număr, și fiecare din ele are o întrebuințare diferită. Fluffy Optic este acel capăt cu laser, care este proiectat special pentru a dezvălui praful invizibil pe podelele dure. Funcționează îngrozitor de bine – pentru mine nu a fost o surpriză, cu două pisici în casă, că am o groază de particule de praf minuscule pe care nu le vedeam și nu le aspiram cu succes înainte, dar sunt sigur că vor exista multe persoane care cred că au o casă foarte curată, și se vor îngrozi puțin când vor folosi capătul Fluffy Optic. Rola din material textil se spală, astfel că poate fi foarte ușor curățată și nu trebuie înlocuită.

Pentru cei care au de-a face cu mult păr de la animalele de companie, cum sunt și eu, Dyson are un capăt anti-încurcare, care poate fi folosit pe mai toate tipurile de suprafețe, inclusiv paturile animalelor de companie sau covoare, fără probleme și fără grija că se va bloca aspiratorul. Nu e la fel de mare ca alte accesorii pentru Dyson Gen5 Detect Absolute, dar nici nu ai nevoie de dimensiuni uriașe ținând cont de locurile în care îl vei utiliza.

Capătul Digital Motorbar funcționează într-un mod similar cu cel anti-încurcare, pentru că și acesta poate fi folosit pentru zonele în care este prezent părul de la animale, având 56 de palete de descurcare care curăță părul prins în timp ce aspiri. Nu e însă la fel de eficient pe suprafețele care nu sunt dure, astfel că eu l-am folosit pe acesta în marea majoritate a timpului, pentru aspirarea pe parchet, făcând tranziția către accesoriul mai mic atunci când curățam canapeaua sau fotoliile. 

Capătul combi este foarte util pentru zonele mai sensibile din casă, care se pot zgâria ușor. Are o perie inclusă, cu care adună praful, aspirându-l apoi și l-am folosit în general pe suprafețe precum mese sau deasupra dulapurilor. Este însă util și pentru curățarea mașinii, mai ales pe scaune sau pe bancheta din spate. 

Ultimul este capătul pentru spații înguste, care este încorporat în bagheta ce se folosește pentru a transforma aspiratorul de mână într-unul vertical. Se numește Crevice Tool pentru că, așa cum poți deduce probabil din nume, îți permite să aspiri și să cureți spațiile greu accesibile, mici, unde se adună praful, fără să mai dai la o parte mobila de prin casă. E foarte util faptul că este încorporat direct în baghetă, pentru că nu ai cum să uiți pe unde l-ai pus când ai nevoie de el, și poate fi folosit foarte repede atunci când e cazul să cureți în spatele fotoliilor sau pe lângă bibliotecă sau mai știu eu unde.

Este inclusă în pachet și o stație de andocare, pe care însă eu unul nu am montat-o, pentru că poate fi pusă pe perete. Bineînțeles, asta pentru că doar îl testez, pentru că dacă l-aș fi cumpărat, cu siguranță era montată deja, mai ales că vine și cu suporturi pentru diferitele accesorii ale aspiratorului.

Ecran și aplicație

Spre deosebire de alte device-uri ale producătorului britanic, pentru aspiratorul vertical Dyson Gen5 Detect Absolute aplicația funcționează mai mult ca un auxiliar. MyDyson îți oferă mai multe detalii despre aspirator, cum funcționează și ce poți să faci cu fiecare capăt diferit, însă nu o să ai nevoie de ea prea des odată ce te prinzi cum merge treaba. Informațiile importante sunt prezentate pe ecranul mic încorporat în aspirator.

Pentru că nu vorbim de un aspirator robot, Dyson Gen5 Detect Absolute are ceva mai puțină tehnologie smart „clasică” cu care să îți bați capul. Adică toată tehnologia este în aspirator, iar pentru utilizarea sa nu ai nevoie să citești vreun manual lung, sau să încerci să înveți lucruri ca înainte de ultima restanță de la facultate. Până și informațiile de pe ecranul din aspirator sunt destul de limitate, și totul se face cu un singur buton (pe lângă cel de On/Off).

Practic, odată ce ai pornit aspiratorul, poți apăsa pe butonul lunguieț de dedesubtul ecranului pentru a seta puterea de aspirare: Auto, Economy sau Boost. Ecranul este aprins în permanență în timp ce folosești aspiratorul, indicându-ți tipul de particule de praf colectate și numărul acestora, oferind inclusiv o numărătoare finală la sfârșitul unei sesiuni de utilizare. De asemenea, poți vedea în timp real și cât timp de utilizare ți-a mai rămas, în funcție de modul de aspirare pe care îl setezi.

Rezultate și autonomie

În boost, puterea de aspirare ajunge până la 280AW, și zgomotul crește considerabil. Aici trebuie să ai și ceva mai multă grijă, pentru că la forța aceea, e posibil să aspiri și lucruri pe care poate nu le-ai dori, care se află în proximitate. Eu am pățit cu un bon pe care l-am găsit întâmplător sub canapea și pe care l-am văzut prea târziu, însă se poate întâmpla asta și cu lucruri care pot bloca aspiratorul sau să îi cauzeze vreo problemă mai serioasă, deci recomand atenție în modul Boost. Lasă însă o curățenie remarcabilă în urma sa, iar eu am recurs la Boost mai ales pe covoare și suprafețe unde praful era ceva mai greu de scos la iveală.

Dyson integrează pe acest aspirator o tehnologie numită Radial Root Cyclone, care permite celor 14 cicloane în serie să genereze forțe de până la 100.000 g pentru eliminarea prafului din fluxul de aer, astfel încât să nu existe pierderi de aspirație. Și motorul se rotește cu până la 135.000rpm, fiind astfel cel mai puternic aspirator de la Dyson.

Am recurs în mare parte a timpului la modul Auto, care oferă în jur de 40 de minute la o încărcare completă. Dyson Gen5 Detect Absolute are o autonomie maximă de până la 70 de minute în modul Eco, iar în Boost aceasta scade simțitor. Nu pot să zic exact timpii, dar oricum mi se pare că modul Auto este cel mai util, pentru că mi-a permit să fac curat aproape în întreaga casă (un apartament de 2 camere) cu o singură încărcare, rămânându-mi de făcut lucrurile „de suprafață”, cum ar fi ștergerea prafului sau curățarea locurilor mai greu accesibile. O încărcare completă durează 4 ore și jumătate.

Și golirea recipientului mi se pare extrem de ușoară, Dyson spunând că este o modalitate „hands free”. Mie mi s-a părut foarte fun pentru că se simte oarecum ca încărcarea unei arme – doar țintești asupra sacului de gunoi, împingi de mânerul roșu de pe recipient și capacul se va deschide imediat, golindu-l.

Concluzia connect

Deci, in the end, aș recomanda un aspirator de 5000 de lei de la Dyson? Nu pot să cred că spun asta, dar da, fără niciun dubiu (mai ales dacă intră la Black Friday). Dacă ai banii necesari pentru așa ceva, și ai nevoie de un aspirator, atunci nu am cum să nu îți spun să nu arunci un ochi la Dyson Gen5 Detect Absolute. Este un gadget excelent, care se folosește de tehnologie fix așa cum ar trebui: ca să îți ușureze viața. Nu e greu de utilizat, e foarte ușor să îți dai seama cum se asamblează și se îmbină diversele accesorii și mi-a fost foarte greu să îi reproșez ceva. Deci, cum am spus, dai un ban - dar stai în față.

Plusuri

  • Foarte ușor de utilizat.
  • Puternic.
  • Varietate mare de perii și capete pentru curățenie în întreaga casă.
  • Capătul Fluffy Optic e un game changer pentru curățenie.
  • Design.
  • Integrarea filtrului HEPA.

Minusuri

  • Se simte puțin greu la o utilizare mai lungă.
  • Prețul.
Advert 61

Etichete: , , , , , , ,