Samsung renunță la actualizări pentru primul său pliabil, Galaxy Fold

Scris de | 8 noiembrie, 2023
Samsung renunță la actualizări pentru primul său pliabil, Galaxy Fold

Este greu de crezut, întrucât telefoanele pliabile încă nu par să fi intrat în „mainstream”, dar suntem acum destul de departe de lansarea primelor modele de acest gen, încât nici producătorul de Android cu cel mai bun suport software nu mai oferă actualizări pentru primele generații. 2019 a fost anul în care Samsung a adus pe piață Galaxy Fold, primul smartphone cu ecran pliabil la interior, iar acum, acest model a primit ultimul său update și nu va mai fi actualizat nici măcar pentru îmbunătățiri de securitate.

Galaxy Fold a creat o nouă categorie de produse, care între timp a cam stagnat

A trecut atât de mult timp de la lansarea originalului Galaxy Fold, încât aproape am uitat complet că inițial nu se numeau „Galaxy Z” și că primul model nici măcar nu era echipat „standard” cu 5G. Au existat două modele Galaxy Fold, unul cu 4G și un model Galaxy Fold 5G, care integra noile standarde de conectivitate wireless.

Telefonul a fost lansat cu Android 9 din fabrică și a pus bazele interfeței OneUI pentru pliabile. De altfel, Samsung nu a actualizat foarte mult interfața în ultimii câțiva ani, adăugând un singur element nou în versiunile care au urmat: un taskbar în partea de jos a ecranului. Ultimul update de software major pentru Galaxy Fold și Fold 5G a fost cel care a adus Android 12 și OneUI 4, alături de toate îmbunătățirile software care au fost introduse de Galaxy Z Fold 3 la nivel software.

În comparație cu modelele recente de telefoane pliabile, Galaxy Fold-ul original pare de-o potrivă vechi, dar și actual. Ecranul interior de 7,3” nu este cu mult mai mic decât cele de 8” din present, întrucât un colț al său era decupat. Ecranul exterior este însă minuscul și aproape inutilizabil pentru orice tip de activități normale de utilizare. Totuși, în materie de capabilități software și hardware, în ciuda unui procesor de acum mulți ani, Snapdragon 855, experiența de utilizare ar trebui să fie în continuare la un nivel acceptabil.

Originalul Fold și alte câteva modele rămân fără actualizări de securitate

Astfel, cei care încă mai folosesc Galaxy Fold în prezent probabil că nu vor dori să renunțe la telefoanele lor, chiar dacă sunt mai vechi. Totuși, continuare utilizării va pune datele personale ale utilizatorilor în pericol, întrucât nu vor mai beneficia de noile actualizări de securitate de Android, care vor acoperi vulnerabilități descoperite recent.

Alături de Galaxy Fold și Fold 5G, samsung scoate din zona de suport software și alte telefoane lansate tot în 2019:

  • Galaxy A20s
  • Galaxy A30s
  • Galaxy A50s
  • Galaxy A70s
  • Galaxy Tab Active Pro

Etichete: , , , , , ,

Sursa: SamMobile