Utilizatorii de Android nu vor mai beneficia de backup-uri gratuite pentru WhatsApp

Scris de | 15 noiembrie, 2023
Utilizatorii de Android nu vor mai beneficia de backup-uri gratuite pentru WhatsApp

Google a anunțat că toți utilizatorii de WhatsApp care folosesc backup-ul perin intermediul Google Drive, vor trebui, de acum să plătească pentru stocarea în cloud a istoricului de conversații. Până acum, backup-urile de WhatsApp erau stocate pe contul personal de Google Drive fără ca acestea să fie contorizate la totalul de spațiu ocupat, însă Google a decis că nu va mai subvenționa acel spațiu. Utilizatorii de Android vor trebui astfel să aibă mai multă grijă, iar unii ar putea chiar să depășească planul de stocare pe care îl au, fiind necesară cumpărarea de stocare extra în Google Drive.

Google va contoriza backup-urile WhatsApp la totalul de spațiu ocupat în Google Drive

Implicit, toate conturile de Google Drive au 15 GB de stocare disponibilă, care se împarte între toate serviciile companiei, precum Gmail, Google Drive, Docs, etc. WhatsApp nu ocupa până acum niciun fel de spațiu pe conturile de Google. Totuși, istoricul de conversații poate ajunge și la câțiva GB, întrucât pe lângă mesajele private, tot acolo sunt stocate și toate fotografiile, sticker-ele și clipurile video pe care le-ați primit de-a lungul timpului. Există posibilitatea de a renunța la fotografii și clipuri vechi pentru a reduce din dimensiunea backup-ului, însă majoritatea utilizatorilor nu erau preocupați cu asta, întrucât acesta era gratuit, indiferent de dimensiuni.

Acum însă, toți acei GB de date salvate în Google Drive vor începe să ocupe din acel spațiu standard de 15 GB. Dacă deja aveai multe fișiere stocate în cloud pe contul Google și multe e-mail-uri cu atașamente mari, există posibilitatea ca backup-ul de WhatsApp să nu mai poată fi realizat din lipsă de spațiu. O soluție rapidă ar fi „curățarea” de fotografii și clipuri vechi, iar cealaltă, pe care Google cu siguranță o va prefera, va fi cumpărarea de stocare în plus prin intermediul unui abonament Google One, care este taxat lunar. Desigur, poți renunța la backup-uri, dar asta înseamnă că vei pierde tot istoricul în cazul în care pierzi telefonul, sau acesta se strică și nu poți recupera datele de pe el.

Abonamentul de bază Google One oferă 100 GB de spațiu la un preț de 10 lei pe lună. Rămâne de văzut câți vor dori să plătească 10 lei pe lună doar pentru fotografiile din WhatsApp.

Backup-ul „gratuit” era un bonus oferit de către Google utilizatorilor de Android. Apple contorizează deja backup-urile WhatsApp la spațiul disponibil în iCloud. Conturile de iCloud vin cu doar 5 GB spațiu gratuit, utilizatorii fiind nevoiți să plătească pentru ce depășește această valoare.

Etichete: , , , ,

Sursa: Android Authority