CEO-ul Google nu recomandă instalarea de aplicații pe Android din afara Play Store

Scris de | 20 noiembrie, 2023
CEO-ul Google nu recomandă instalarea de aplicații pe Android din afara Play Store

Chiar dacă sistemul de operare Android este deschis, oferind utilizatorilor posibilitatea de a descărca și instala aplicații și din afara magazinului oficial, Play Store, CEO-ul Google nu recomandă asta. Acesta este, în acest moment unul dintre cele mai mari avantaje pe care Android le are în fața iOS, însă Sundar Pichai a declarat sub jurământ că instalarea de aplicații în acest mod poate pune în pericol siguranța utilizatorilor.

Google permite, dar nu dorește ca utilizatorii să descarce aplicații din afara magazinului său

Pichai spune că aceasta este o cale prin care utilizatorii ar putea instala malware:

„Nu dorim să permitem utilizatorilor să își compromită telefonul complet. Poți instala malware pe telefon. Iți poate compromite siguranța într-un mod semnificativ”, a declarat Pichai.

Practic, Google permite instalarea de aplicații pe Android din oricare sursă disponibilă, însă încearcă să descurajeze asta, în special pentru utilizatorii care nu au multă experiență cu tehnologia și informații despre riscurile la care se supun. De altfel, Google rulează în permanență Play Protect, un sistem de securitate care verifică aplicațiile la instalare, atât din Play Store, cât și din alte surse. Implicit, instalarea de aplicații descărcate din Google Chrome sau alte surse este dezactivată, iar utilizatorii trebuie să bifeze explicit faptul că permite instalarea lor.

Este interesant însă că declarațiile CEO-ului Google sunt similare cu cele ale reprezentanților Apple, care spun că instalarea de aplicații din afara magazinului poate pune în pericol securitatea datelor de pe telefon. Cu toate acestea, Apple va trebui totuși să deschidă iOS începând cu anul viitor, întrucât regulamentul DMA (Digital Markets Act), a desemnat Apple și sistemul de operare iOS drept un „gatekeeper”, ceea ce înseamnă că servește un număr de ordinul zecilor de milioane de utilizatori în regiune.

Astfel, pentru a nu fi considerat un „monopol”, Apple va trebui să permită instalarea de aplicații din surse alternative, și să permită plăți prin metode externe pe platforma sa.

Și Google este considerat un „gatekeeper”, dar platforma Android este deja deschisă, încă de la lansare, deci Google nu va trebui să facă la fel de multe modificări. Probabil că va trebui însă să deschidă sistemul de plăți din Play Store, la fel ca Apple. Astfel, este posibil ca în viitor să punem plăti pentru Spotify sau Netflix direct de pe mobil, fără să plătim taxa de 30% către Apple sau Google, direct către platformele de streaming.

Etichete: , , ,

Sursa: News18