Uniunea Europeană se pregătește să aplice regulamentul DMA (Digital Markets Act), care a intrat în vigoare în primăvara acestui an, iar Apple recunoaște că se așteaptă să facă schimbări referitoare la politicile de operare ale App Store. Ceea ce nu zice Apple direct, ci doar sugerează, este că va începe, cel mai probabil din primăvara anului viitor, să permită utilizatorilor să instaleze magazine de aplicații alternative pe iPhone-uri și iPad-uri. Astfel, toate aplicațiile refuzate anterior pentru publicare pe App Store, vor veni, cel mai probabil pe noi magazine.
În doar câteva luni, vom putea instala pe iPhone aplicații din alte surse decât App Store
Apple, alături de alți giganți din tehnologie, precum Google sau Meta, au fost desemnați drept „gatekeepers”, adică dețin platforme cu zeci sau sute de milioane de utilizatori în UE, și prin mărimea lor, pot limita accesul utilizatorilor la alternative. În cazul iOS, cazul este destul de clar, întrucât sistemul de operare mobil de la Apple nu permite instalarea aplicațiilor din alte surse, în afară de App Store. La fel și în cazul Apple Pay: dacă vrei să faci plăți cu telefonul, acestea trebuie să treacă neapărat prin sistemul companiei.
Uniunea Europeană dorește însă să ofere publicului posibilitatea de a alege, iar Apple va trebui să se conformeze acestor noi reguli. Deja anumite țări, precum Olanda, au obligat Apple să permită metode de plată alternative în aplicații de dating, precum Tinder, iar Coreea de Sud a aplicat o regulă similară pentru plăți în App Store.
În urma schimbărilor, care au un termen limită pe 7 martie 2024, cei care dezvoltă aplicații pe App Store ar trebui să primească opțiunea de a procesa plățile clienților din aplicații prin sistemele proprii, dacă își doresc asta. Clienții ar trebui să primească opțiunea de a „debloca” iOS și a permite instalarea aplicațiilor descărcate din alte surse, sau chiar să instaleze noi magazine de aplicații. Probabil că Epic Games abia aștepta acest moment, întrucât în 2020, compania a integrat o metodă de plată proprietară în jocul Fortnite, iar apoi a sugerat că își dorește să lanseze și magazinul Epic Games pe platforma Apple. Desigur, Apple a refuzat, a scos jocul de pe App Store și a închis contul de dezvoltator al companiei.
Cel mai probabil, Apple se va conforma regulamentului probabil chiar înainte de data critică. Penalizările pentru companiile care refuză noul regulament DMA pot atinge până la 10% din veniturile anuale ale companiilor și pot crește în cazul în care ofensa este repetată.