Sam Altman, fostul CEO OpenAI, s-a angajat la Microsoft

Scris de | 20 noiembrie, 2023
Sam Altman, fostul CEO OpenAI, s-a angajat la Microsoft
foto: Sam Altman / X.com

Finalul săptămânii trecute a fost marcat de o schimbare neașteptată de la vârful companiei OpenAI. Sam Altman, CEO-ul și imaginea publică a celei mai mari companii de inteligență artificială din lume, a fost subit concediat, la doar o săptămână distanță de prima conferință OpenAI. Pe parcursul weekend-ului, „drama” a continuat, fiind zvonită chiar și reangajarea lui Altman, dar, se pare că negocierile nu au avut acest rezultat. Astăzi, fostul CEO al OpenAI ocupă o nouă poziție, de data aceasta în cadrul Microsoft.

Microsoft pune bazele unei noi divizii de cercetare în domeniul AI, condusă de Sam Altman

Anunțul a fost făcut chiar de către Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, pe contul său de pe platforma X. Nadella confirmă cu atât Sam Altman, fostul CEO OpenAI, cât și Greg Brockman, fostul președinte OpenAI, care a demisionat în semn de solidaritate din cadrul companiei, se alătură Microsoft. Mai mult, o parte din echipa OpenAI va fi de asemenea preluată de către gigantul din Redmond, întrucât mulți angajați au părăsit compania de AI în urma deciziilor de săptămâna trecută.

Altman și Brockman vor pune bazele unei noi divizii de cercetare în domeniul inteligenței artificiale în cadrul Microsoft, ceea ce sugerează că gigantul software nu va mai depinde foarte mult de OpenAI pentru soluțiile de acest gen. Cu toate acestea, Microsoft rămâne unul dintre cei mai mari investitori în compania de inteligență artificială și va continua colaborarea cu aceasta în anii care vor umra.

Cât despre OpenAI, compania a avut în ultimele trei zile trei persoane care au ocupat funcția de CEO. Sam Altman a fost înlocuit inițial cu Mira Murati, care a fost CEO interimar doar pentru o singură zi. În urma negocierilor eșuate cu Sam Altman de duminică, OpenAI a stabilit un nou CEO interimar: Emmet Shear, unul dintre co-fondatorii platformei Twitch.

Nu este clar care a fost însă motivul care a dus la aceste evenimente. OpenAI nu a dezvăluit de ce a decis să îl concedieze subit pe Sam Altman și nici de ce a continuat apoi discuțiile în următoarele câteva zile pentru a-l reangaja.

Microsoft pare să fie însă compania care iese victorioasă din această situație, reușind să pună mâna pe cel responsabil pentru succesul OpenAI din ultimul an, dar și pe o parte din echipa care a dezvoltat tehnologii precum Dall-E 2 și ChatGPT.

Etichete: , , ,