Sam Altman, din nou CEO al OpenAI. Compania are un nou consiliu de directori

Scris de | 22 noiembrie, 2023
Sam Altman, din nou CEO al OpenAI. Compania are un nou consiliu de directori
foto: Sam Altman / X.com

Se pare că drama din jurul OpenAI și a fostului CEO, Sam Altman, ajunge la o mult așteptată concluzie. După ce consiliul de directori OpenAI l-a concediat pe Altman fără niciun fel de avertisment, și a schimbat între timp alte două persoane în funcția de CEO interimar, se pare că noul CEO permanent al companiei este tot… Sam Altman. Această decizie vine în urma schimbării consiliului de directori, care include pentru început doar trei membri.

Sam Altman rămâne CEO al OpenAI, după cinci zile de incertitudini

Sam Altman este văzut drept imaginea AI-ului în industria de tehnologie, iar Greg Brockman, co-fondator și președinte OpenAI, și-a părăsit funcția atunci când a aflat că Altman a fost concediat. Amândoi au fost în discuții cu Microsoft în ultimele câteva zile și ar fi urmat să pună bazele unei noi divizii de inteligență artificială în cadrul companiei. Desigur, aceste planuri erau făcute momentan doar la nivel declarativ, probabil pentru a pune presiune pe OpenAI să îl pună înapoi în funcție pe Altman.

Mai mult de 700 de angajați ai OpenAI, adică majoritatea, au amenințat că vor părăsi compania și că se vor muta la Microsoft, alături de Altman și Brockman, dacă cei din consiliul de directori nu îl vor reangaja Altman. Se pare că singurii care și-au pierdut, până la urmă pozițiile în companie au fost cei din consiliul de directori, întrucât a fost ales un consiliu nou, format din Bret Taylor, Larry Sumers și Adam D’Angelo. Aceștia au votat pentru reinstaurarea lui Sam Altman, iar acesta și Brockman se vor întoarce în companie. 

Noul consiliu de directori va fi mai bine consolidat în vederea stabilității companiei. Acesta va avea în total nouă poziții, iar una va fi rezervată pentru Sam Altman. Altă poziție va fi acum dedicată companiei Microsoft, care este cel mai mare investitor în OpenAI și compania care pariază mult pe succesul inteligenței artificiale. În ultimul an, Microsoft a integrat tehnologiile dezvoltate de OpenAI în toate produsele sale. 

Este interesant însă că și cei doi CEO interimari au fost nemulțumiți de răspunsurile consiliului de directori. Mira Murati, Chief Technology Officer în OpenAI, a fost capul de listă al semnatarilor petiției în care era anunțat faptul că toată echipa urmează să demisioneze în cazul în care Altman nu se întoarce. Emmet Shear, la rândul său, a amenințat și el că demisionează în cazul în care consiliul de directori nu motivează cu dovezi concedierea lui Altman.

Se pare însă că divizia de AI de la Microsoft nu va mai exista. Sam Altman spune că acum că are suportul lui Satya Nadella și cu un nou consiliu de directori, se va întoarce la OpenAI în funcția de CEO și va continua parteneriatul cu Microsoft. Greg Brockman a confirmat de asemenea că se întoarce la OpenAI și începe să scrie cod imediat.

Etichete: , , ,