Dimensity 9300 dezamăgește în primele teste de performanță: intră rapid în throttling

Scris de | 27 noiembrie, 2023
Dimensity 9300 dezamăgește în primele teste de performanță: intră rapid în throttling

Dimensity 9300 este un procesor impresionant atunci când citești lista de specificații tehnice, fiind primul care renunță la nucleele eficiente, în favoarea celor de performanță înaltă și medie. Oricine a testat însă telefoane cu procesoare performante știu însă că cel mai mare inamic al performanței brute în spațiul mobil este căldura, care duce la limitarea capabilităților. Se pare că nici Dimensity 9300 nu este imun la „throttling”, primele teste cu acesta sugerând o scădere mare de performanță atunci când este folosit la maximum.

Testele sunt realizate cu Vivo X100 Pro, primul telefon care integrează Dimensity 9300

Primul telefon echipat cu Dimensity 9300 este X100 Pro, flagship-ul producătorului chinez vivo, anunțat recent pentru piața din China. Acesta este echipat cu un sistem de răcire cu cameră de vapori de dimensiuni mari, însă nici măcar acesta nu pare să fie de ajuns pentru a ține în frâu căldura produsă de procesorul de top de la MediaTek.

Sahil Karoul, YouTuber de tehnologie, a publicat pe contul său de X un clip și un screenshot în care demonstrează cât de mult scade performanța lui X100 Pro cu Dimensity 9300 în testele de performanță.

Într-un test de CPU, care aglomerează procesorul cu 100 de fire de execuție, acesta a scăzut în urma testului undeva pe la 46% din performanța totală de care este capabil. De la frecvențe de peste 3,25 GHz, nucleele lui Dimensity 9300 de pe X100 Pro au scăzut în intervalul 1,2-1,5 GHz în doar două minute de teste.

Și X90 Pro avea probleme similare la lansare

Am mai văzut astfel de situații și cu procesoare mai puțin performante, iar anul acesta, la lansarea Vivo X90 Pro în România, telefonul pe care l-am testat la momentul respectiv chiar se oprea în teste din cauza căldurii. 

Pare să fie mai degrabă o problemă de implementare din partea vivo, decât o problemă clară a procesorului. Pentru X90 Pro, update-urile oferite în preajma lansări au rezolvat parțial restartările și oprirea din cauza căldurii, însă nu au rezolvat complet și limitarea performanței.

Va trebui să vedem acest procesor și pe alte telefoane pentru a verifica dacă este într-adevăr o problemă hardware a cipului, care ar putea fi prea performant pentru a fi folosit în astfel de dispozitive, sau dacă este ceva ce poate fi rezolvat prin optimizări software, drivere și sisteme de răcire mai eficiente. 

Cert este că, la o primă impresie cu teste în „libertate” cu un telefon comercial, Dimensity 9300 dezamăgește.

Etichete: , ,