AM4 încă trăiește! AMD pregătește câteva procesoare noi pentru platforma sa „veche”

Scris de | 28 noiembrie, 2023
AM4 încă trăiește! AMD pregătește câteva procesoare noi pentru platforma sa „veche”

Am intrat deja în cel de-al doilea an al platformei AM5, ceea ce înseamnă că ne așteptăm să vedem noi procesoare de la AMD, mai performante decât cele din prezent. Noi scurgeri de informații din interiorul companiei sugerează însă că nu doar cei care au făcut trecerea la platforma de generație nouă vor avea motive să aștepte un upgrade, ci și cei care încă nu au renunțat la AM4. Spre surprinderea tuturor, AMD pare că pregătește noi procesoare pentru platforma veche, probabil orientate către cei cu bugete limitate.

Dacă există un mare dezavantaj al platformei AM5 din prezent, acela ar fi prețul. În timp ce procesoarele nu sunt semnificativ mai scumpe decât modelele similare din generațiile precedente, restul platformei este semnificativ mai costisitoare. Vorbim aici în special de plăcile de bază, inclusiv cele din gamele mid-range „B” fiind disponibile la prețuri de peste 200 de euro. Apoi, memoria DDR5 este mai scumpă decât DDR4, iar toate acestea ridică costurile unui sistem nou. 

Nu este de mirare astfel că mulți au ales să rămână pe platforma AM4, iar aceștia vor primi, în curând noi procesoare la care vor putea face upgrade. Singura veste proastă este că upgrade-ul va fi pentru cei care au Ryzen 1000, 2000 sau 3000, întrucât utilizatorii de Ryzen 5000 din seriile superioare nu vor primi ceva mai puternic decât există deja.

Seria de procesoare de gaming „X3D” se mărește în zona mid-range

AMD ne-a mai surprins în vară cu o lansare extrem de limitată a procesorului Ryzen 5 5600X3D, primul mid-range cu memorie 3D V-Cache al companiei, dar doar în SUA și doar în cadrul unui singur magazin. Se pare că acest model a fost destul de popular încât să fie comandate mai multe unități, probabil pentru o lansare ceva mai extinsă, de această dată. Alături de Ryzen 5 5600X3D, ne putem aștepta și la un Ryzen 7 5700X3D, un model similar cu 5800X3D lansat în 2022, tot cu 8 nuclee, dar cu frecvență în boost mai mică, la 4,1 GHz. Între aceste modele cu memorie Cache 3D, se va strecura și un Ryzen 7 5700 „non-X”, probabil pentru sisteme de tip „workstation”.

Modelele X3D sunt, în general recomandate pentru gaming, întrucât sunt multe jocuri care pot beneficia de pe urma aportului de performanță asigurat de memoria V-Cache de 96 MB. În productivitate, aportul de performanță este inexistent sau modest, în general. Se pare că aceste componente sunt versiuni „binned” ale lui 5800X3D-ului original, care nu se încadrează în specificații. Modelul cu 8 nuclee 5700X3D este același procesor cu viteză de boost mai mică cu 300 MHz, în timp ce modelul cu 6 nuclee, 5600X3D este o versiune cu 2 nuclee dezactivate și boost până la 4.0 GHz. Ambele au TDP de 105W, la fel ca modelul original.

Cei caută modele APU, cu GPU integrat, vor primi posibilitatea de upgrade la Ryzen 5 5600GT și Ryzen 5 5500GT, probabil variante mai performante ale modelelor G deja existente.

Aceste informații au fost raportate de sakhtafzarmag, o publicație de origine iraniană. Lansarea este așteptată cândva la începutul anului 2024.

Etichete: , , , ,

Sursa: via wccftech