Șeful NVIDIA: „nu mai suntem o companie care produce plăci video”

Scris de | 28 noiembrie, 2023
Șeful NVIDIA: „nu mai suntem o companie care produce plăci video”

Încă de când a explodat nebunia asta cu inteligența artificială, NVIDIA a recunoscut potențialul și a sărit pe această oportunitate. Eforturile le-au fost răsplătite rapid, iar compania a devenit brusc una foarte valoroasă, alăturându-se grupului select de trilionari. Dar asta înseamnă că urmau să apară și niște schimbări, iar acestea abia acum încep să se vadă. Pe măsură ce soluțiile precum ChatGPT evoluează, producătorul își îndreaptă atenția către domeniul AI, începând să lase de-o parte gamingul, iar asta este o alegere intenționată a lui Jensen Huang, CEO-ul companiei.

Jensen ne-a trimis un mail vineri după-amiază în care ne spune că totul va merge către deep learning, și că nu mai suntem o companie care produce plăci video. De luni dimineață, suntem o companie AI. Literalmente, chiar atât de rapid s-a întâmplat totul.

Greg Estes, Vice-Președinte, Corporate Marketing, NVIDIA

Despre aceste schimbări ne-a povestit Greg Estes, vice-președintele diviziei de corporate marketing din cadrul NVIDIA, într-un material realizat de cei de la The New Yorker. În acest articol se vorbește despre cum tabăra verde conduce cursa în domeniul AI și nenumăratele dăți în care Jensen Huang a pus întreaga companie la bătaie pentru a explora un domeniu nou. Asta a dus la răspândirea unui motto neoficial prin companie, care sună cam așa: „compania noastră este la 30 de zile distanță de faliment.”

Toată nebunia asta a început odată cu dezvoltarea AlexNet, un model AI care a fost dezvoltat folosind plăci video NVIDIA. Proiectul a fost creația a doi cercetători, dintre care unul a fost cooptat rapid de Google, iar celălalt a ajuns să conducă departamentul de cercetare în cadrul OpenAI. Din momentul acela, Jensen a știut că NVIDIA o să devină o companie AI. Iar asta se datorează nucleelor CUDA din plăcile video ale producătorului, care au devenit extrem de căutate odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale.

Cyberpunk 2077 RTX 4080 DLSS 3.5 Benchmark 1440p

Migrarea NVIDIA către AI vine cu vești bune pentru competiție

Cu un nou domeniu de care sunt interesați în mod direct, cei de la NVIDIA s-ar putea depărta de piața jocurilor video în viitor. Și chiar dacă ar decide să oprească și mâine producția de plăci video de gaming, deja impactul companiei este ireversibil. Aceștia au popularizat ray tracing-ul și l-au făcut să devină un nou standard în industrie, după care au oferit cea mai bună suită software de pe piață odată cu lansarea DLSS, Frame Generation, Reflex și toate tehnologiile apărute de când avem plăci GeForce RTX pe piață.

Detașarea de industria jocurilor video mi s-ar părea totuși o mișcare posibilă din partea taberei verzi. Au servit acest domeniu ani la rândul cu plăci video care mai de care mai interesante, timp în care competiția nu prea s-a putut apropia. Doar că în ultimii ani, AMD a început să devină un competitor serios, iar odată cu lansarea generației Radeon RX 6000, cei de la NVIDIA au avut în față un rival serios. Și povestea celor de la AMD abia începe, fiind încă în anii de adaptare, de adopție de noi tehnologii și de popularizare.

După care avem Intel, ale căror plăci video au deja doi ani de când sunt pe piață, dar abia acum încep să prindă tracțiune. Actualizările dese de software și munca continuă a inginerilor Intel a făcut din plăcile Arc niște variante interesante în segmentul mid-range, acolo unde se luptă mai mult cu AMD decât cu NVIDIA. Și când mă uit la cum mișcă cei de la Intel, parcă îi văd pe AMD pe vremuri, când lansau pentru prima dată seria Radeon RX 400 și reușeau să lupte cu modele legendare precum GTX 1060 de la NVIDIA. Și cine știe? Poate că mai avem de așteptat încă vreo doi-trei-patru ani până vom avea o luptă corectă între AMD și Intel pe segmentul plăcilor video.

Etichete: ,