Windows 10 se apropie rapid de finalul „vieții” sale, Microsoft urmând să oprească actualizările de securitate peste doi ani, pe 14 octombrie 2025. Acestea absolut necesare pentru a putea folosi un computer în siguranță pe internet în vremurile moderne, iar Microsoft știe că vor exista utilizatori care vor dori să rămână în continuare pe Windows 10 din varii motive. Astfel, compania anunță că va oferi un program ESU (Extended Security Updates), dar contra cost.
Spre diferență de programul ESU pentru Windows 7, pe Windows 10 și utilizatorii de rând vor putea plăti pentru actualizări
Și Windows 7 a beneficiat de asemenea de actualizări de securitate peste perioada stabilită inițial în cadrul ESU, oferit exclusiv companiilor, contra cost. Costul creștea însă în fiecare an de suport extins. Windows 10 va primi tot trei ani de suport, deci până în octombrie 2028, iar Microsoft pare să aplice aceeași strategie. ESU va fi plătit în fiecare an, pentru fiecare licență în parte, fără o opțiune de a te angaja la plata pentru suport extins pentru cei trei ani de la început. De asemenea, compania nu vorbește în acest moment despre prețul pe care companiile îl vor plăti.
Diferența în cazul Windows 10 este că suportul extins nu va mai fi disponibil doar pentru companii, ci și pentru utilizatorii de rând. Cei care sunt mulțumiți de Windows 10 și vor să continue să îl folosească din octombrie 2025 până în 2028, vor putea plăti pentru update-uri de securitate. De asemenea, cei care încă nu au hardware-ul compatibil cu Windows 11 (adică procesoare cu TPU 2.0), mai pot amâna astfel upgrade-ul.
Windows 10 22H2 rămâne ultima versiune majoră a sistemului de operare, toate funcțiile noi care urmează să fie lansate în viitor fiind dedicate versiunii Windows 11. Copilotul AI, lansat recent și pe Windows 10 este ultima capabilitate majoră pe care compania a adăugat-o pe acest sistem de operare, aducându-l mai aproape în materie de capabilități de Windows 11. De altfel, dacă viitorul Microsoft este concentrat pe AI, iar o parte dintre utilizatorii Windows 10 vor putea să îl folosească în siguranță până în 2028, aceștia ar trebui să poată accesa AI-ul pentru a se familiariza cu el, fiind deja obișnuiți cu utilizarea lui atunci când vor face trecerea la Windows 11 (sau chiar 12).