Google a lansat Gemini, noul său AI avansat. Este o alternativă la ChatGPT și vine pe Pixel 8 Pro

Scris de | 7 decembrie, 2023
Google a lansat Gemini, noul său AI avansat. Este o alternativă la ChatGPT și vine pe Pixel 8 Pro

Google a anunțat oficial Gemini, alternativa sa la ChatGPT. Acesta nu este numele serviciului ci numele care va sta la baza tuturor serviciilor cu AI din portofoliul companiei. Vor exista trei variante de Gemini, fiecare cu alt scop și cu alte capabilități, iar cea mai „light” versiune vine și pe Google Pixel 8 Pro. Vom găsi „urme” de Gemini astfel în sistemul de operare Android, în căutări și reclame pe Google și chiar în Bard, care va păstra acest nume, chiar dacă în fundal va rula pe algoritmii Gemini.

Gemini este un AI „multimodal”, capabil să înțeleagă și să realizeze sarcini din mai multe domenii

Gemini nu este însă doar un LLM (Large Language Model), chiar dacă așa va fi în principal folosit. Acesta este un AI multimodal, adică va putea genera text, rezolva diverse probleme, genera imagini și va putea recunoaște imaginile, descrie ceea ce vede și multe altele. Practic, vei putea „comunica” cu Gemini în ce mod dorești, de la text, la voce, la imagini. 

Cele trei versiuni de Gemini sunt Ultra, Pro și Nano. Cel mai mic, Nano, va fi integrat în smartphone-uri, precum Pixel 8 Pro și va fi livrat de asemenea în două variante, în funcție de cantitatea de memorie RAM pe care dispozitivul o integrează. Astfel, numărul de parametri al modelului AI vor fi diferiți, ceea ce va afecta și capacitatea acestuia de a înțelege și oferi răspunsuri cât mai corecte în context. 

Versiunea Pro va fi regăsită în servicii precum Google Search și versiunea gratuită a AI-ului conversațional Bard, lansat în urmă cu câteva luni. Acesta este comparabil cu ChatGPT 3.5 în materie de capabilități și răspunsuri. Gemini Pro într-o versiune modificată este deja disponibil pe Bard. Google promite îmbunătățiri la categorii precum înțelegere, argumentare și planificare, categorii unde Bard era în urma ChatGPT.

Adevărata alternativă la ChatGPT 4, versiunea care rulează acum pe toate serviciile Microsoft cu AI și în varianta „Pro” a LLM-ului de la Open AI, va fi Gemini Ultra, care va fi disponibil prin intermediul Bard, contra cost. Se pare că Google adoptă un model de monetizare similar cu cel al Open AI, oferind opțiunea celor care doresc performanță mai mare să plătească pentru asta. Lansarea variantei Ultra va avea loc cândva la începutul anului 2024. Până atunci, doar anumiți clienți, experți și dezvoltatori vor avea acces la acesta, în scopuri de testare. 

Pentru a demonstra capabilitățile Gemini, Google a realizat și o colaborare cu YouTuberul Mark Rober, pentru a realiza un clip cu experiemente științifice cu ajutorul Bard, care folosește noii algoritmi Gemini:

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: Engadget