Open AI anunță ChatGPT-4 Turbo, un AI mai rapid și mai ieftin

Scris de | 7 noiembrie, 2023
Open AI anunță ChatGPT-4 Turbo, un AI mai rapid și mai ieftin

OpenAI, compania din spatele „revoluției” AI, care deține produse precum ChatGPT și DALL-E, a anunțat o nouă versiune a AI-ului conversațional, care este mai performant, dar și mai ieftin decât variantele anterioare. ChatGPT-4 Turbo promite să ofere răspunsuri mai bune, la prețuri semnificativ mai mici, păstrarea contextului unei conversații pentru mai mult timp și răspunsuri mai bune.

ChatGPT-4 Turbo poate ține minte informații pentru mai mult timp

ChatGPT-4 Turbo nu este un AI complet nou, de aceea a rămas la versiunea a patra a modelului linvistic lansat la începutul acestui an. Îmbunătățirile pe care le-a primit i-a asigurat însă denumirea „Turbo”, întrucât este semnificativ mai rapid și mai ieftin. Lansarea va avea loc în următoarele săptămâni, iar Sam Altman, CEO-ul OpenAI, spune că rularea ChatGPT-4 Turbo va costa doar 0.01 dolari pentru 1.000 de token-uri pe care le primește și le analizează (cam 700 de cuvinte), și 0.03 doleri pentru a genera 1.000 de token-uri.

Noul AI poate analiza și fotografii, o imagine de 1080 x 1080 pixeli putând fi analizată pentru 0.00765 dolari. Astfel, îmbunătățirile sunt semnificative: preț de trei ori mai mic pentru textul primit și de două ori mai mic pentru cel generat. Referitor la context, acesta poate „ține minte” ultimele 128.000 de token-uri, de patru ori mai mult decât GPT-4 „standard” și cea mai mare „fereastră” din piață .

Baza de date este mai recentă

Un alt mare avantaj față de GPT-3.5 sau 4, versiunile anterioare care sunt disponibile în prezent, este faptul că baza de date pe care a fost antrenat modelul Turbo este mai recentă. Acest LLM (Large Language Model) are cunoștințe colectate de pe internet până în aprilie 2023, față de septembrie 2021, în cazul modelelor anterioare. Între timp însă au apărut și LLM-uri conectate la internet, care pot căuta în timp real informații. De asemenea, există chiar și plugin-uri pentru ChatGPT care permit conectarea la motoare de căutare.

Și GPT-4 va primi îmbunătățiri, și va rămâne online în paralel cu versiunea Turbo, așa cum și GPT-3.5 a rămas online după lansarea versiunii 4. Totuși, prețurile vor rămâne la fel pe GPT-4, cu o fereastră de context de 8.000 de token-uri, iar cei care vor o limită mai mare de context vor trebui să plătească și mai mult. Desigur, ChatGPT-4 Turbo va fi disponibil în următoarele săptămâni, exclusiv pentru cei care plătesc un abonament.

 

Etichete: , , , ,

Sursa: TechCrunch