Linux va avea BSoD începând cu 2024

Scris de | 8 decembrie, 2023
Linux va avea BSoD începând cu 2024

Dacă folosești un PC cu Windows, este aproape imposibil să nu fi întâmpinat măcar odată faimosul ecran albastru. Acesta îți spune că ceva este în neregulă cu sistemul tău, după care cauzează restartarea acestuia. Deși înfricoșător, acest ecran este un element simbolic printre pasionații de calculatoare, iar acum va fi implementat și în Linux. Cea mai nouă actualizare a componentei systemd pentru sistemele cu Linux vine cu un serviciu numit system-bsod care generează mesaje pe tot ecranul.

Similar cu cel din Windows, ecranul albastru din Linux va fi utilizat ca și variantă de urgență pentru a putea identifica erorile. Dacă sistemul de operare nu pornește dintr-un motiv anume, îți va afișa acest ecran albastru cu un cod QR pe care-l poți scana pentru a descoperi ce problemă are. Serviciul system-bsod este încă în teste, dar progresează repede și îi puteți urmări evoluția pe pagina de GitHub. Ecranul albastru va fi implementat în distribuții precum Ubuntu, Fedora, Debian sau Red Hat, astfel vom începe să ne panicăm din cauza lui începând cu 2024.

Asta vine ca un rezultat al popularității de care se bucură sistemele cu Linux în ultimele câteva luni. Chiar dacă pare o schimbare mică, este un pas spre o experiență de utilizare mai ușoară. Pe măsură ce sistemul de operare devine mai ușor de folosit, curioșii nu vor mai fi la fel de speriați de acesta. Între timp, de cealaltă parte a baricadei îi avem pe cei de la Microsoft care s-au săturat deja de ecranul albastru și tot încearcă să-l îmbunătățească de ceva timp – au adăugat un emoticon trist, l-au făcut negru înainte de lansarea lui Windows 11, dar pare că într-un final, tot la formula clasică au revenit.