Cum arată avionul spațial Boeing care a fost lansat pe orbită la bordul unei rachete SpaceX

Scris de | 29 decembrie, 2023
Cum arată avionul spațial Boeing care a fost lansat pe orbită la bordul unei rachete SpaceX

Iată că 2023 e aproape de final, însă SpaceX și Boeing nu au intrat încă în vacanță. Noul „avion” dezvoltat pentru misiuni în afara atmosferei terestre se numește X-37b și este o aeronavă operată fără echipaj uman, care are misiunea de a facilita experimentele în spațiu. Acesta se află în plină perioadă de testare, după ce misiunile sale pe orbită au suferit, de-a lungul timpului, mai multe amânări.

FOTO via Boeing

Pentru cine a văzut sitcom-ul de pe Netflix cu Steve Carell, United States Space Force ar putea fi o denumire destul de familiară, însă vă putem asigura că nu este vorba de nici un fel de glumă aici. Fiind o ramură oficială a forțelor armate ale SUA, are nevoie și de echipamente de ultimă generație, iar X-37b reprezintă un salt către viitor. Colaborarea cu SpaceX are legătură doar în ceea ce privește lansarea și este încă un contract cu statul pentru compania lui Elon Musk, cel mai recent dintr-o coloaborare care durează deja de ani buni.

Din păcate, nu se cunosc prea multe detalii despre aeronavă sau despre misiunile acesteia, deoarece informațiile suplimentare sunt clasificate ca secret de stat. Dezvoltarea X-37b reprezintă un alt pas al Boeing către industria aerospațială, după programul Artemis, al cărui Space Launch System (SLS) are la bază un propulsor dezvoltat chiar de compania americană. De altfel, Boeing produce și o capsulă spațială care ar putea fi folosită în misiunile viitoare ale NASA, denumită „Starliner”, păstrând elementrele de branding de la avioanele Dreamliner (Boeing 787).

FOTO via Boeing

Deși cursa spațială s-a îăncheiat acum mai bine de 50 de ani, odată cu aselenizarea, reminiscențe ale Războiului Rece au loc și în prezent, iar faptul că China a lansat și ea de curând un „avion” spațial nu este deloc o coincidență, lucru declarat, de altfel, chiar de către Generalul Chance Saltzman din partea US Space Force.

„Nu este o surpriză faptul că chinezii sunt extrem de interesați de nava noastră spațială. Suntem și noi extrem de interesați de a lor”, a declarat Saltzman, potrivit revistei Forțelor Aeriene și Spațiale din SUA.

Etichete: , , ,

Sursa: Ubergizmo