New York Times dă în judecată OpenAI pentru că ChatGPT a furat „munca de miliarde de dolari” a jurnaliștilor săi

Scris de | 29 decembrie, 2023
New York Times dă în judecată OpenAI pentru că ChatGPT a furat „munca de miliarde de dolari” a jurnaliștilor săi
FOTO via New York Times

Ultimul an a fost marcat de discuții pe tema Inteligenței Artificiale, majoritatea fiind scandaluri de amploare mondială, precum concedierea lui Sam Altman, care s-a lăsat cu întoarcerea sa după doar o săptămână. Iată că mai sunt doar câteva zile până în 2024 și avem parte de un alt scandal care se lasă cu proces și tribunal, implicat fiind tot OpenAI și al său ChatGPT, dar și Microsoft, unul dintre principalii investitori în OpenAI și totodată barca de salvare a lui Altman atunci când a fost cazul.

Una dintre cele mai importante publicații de presă din lume, New York Times, a dat în judecată OpenAI și Microsoft pentru că cele două entități s-au folosit de articolele publicate online pe platforma mai sus amintită pentru a „antrena” diverși chatbots în scopul îmbunătățirii acestora. De altfel, NY Times a acuzat și plagiatul fără nici un fel de rușine, în unele cazuri în care ChatGPT afișa în rezultatele utilizatorilor săi articole luate copy-paste de pe site-ul publicației.

Ca orice altă publicație de presă din lume, NY Times trăiește de pe urma veniturilor din publicitate și a aplicat cu succes și un model de subscripție lunară pentru cititorii săi, având anumite articole „deblocabile” după ce se trece de un paywall. Ei bine, ChatGPT se folosește de acestea fără probleme pentru a răspunde diverselor sarcini. Practic, mai mult sau mai puțin din conținutul care se plătește pe NY Times poate deveni accesibil gratuit prin intermediul ChatGPT. Iar reprezentanții gigantului media nu sunt deloc mulțumiți.

Deși nu au specificat exact ce fel de înțelegere sau despăgubiri materiale caută, reprezentanții NY Times au declarat că își doresc să arate lumii întregi că Microsoft și OpenAI datorează daune de miliarde de dolari, pentru munca jurnaliștilor publicației, muncă de care ChatGPT se folosește pe gratis. Acest proces este doar un altul care ajunge în atenția mass-media, pe lângă sutele care există deja, în ceea ce privește folosirea pe gratis de către Inteligența Artificială a materialelor protejate de drepturi de autor, fie ele articole sau chiar cărți și alte lucrări de artă.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: ABC News